Parkovacia spoločnosť je ochotná odísť z Košíc, chce sa dohodnúť

Situácia ohľadom prevádzkovateľa platného parkovania v Košiciach sa zamotáva. Spoločnosť EEI v stredu deklarovala, že je rozhodnutá odísť z metropoly východu a neprevádzkovať parkovací systém, deň predtým sa na verejnosť dostala informácia, že banskobystrický exekučný súd vydal poverenie na vykonanie exekúcie voči mestu. Primátor Jaroslav Polaček to považuje za vydieranie a schizofréniu.

30.01.2019 11:40 , aktualizované: 15:51
Košice, parkovanie, automat Foto: ,
EEI chce z Košíc odísť.
debata (6)

Celý spor sa týka prijatého všeobecne záväzného nariadenie (VZN) o platenom parkovaní, podľa ktorého sa namiesto spoločnosti EEI stalo od 1.januára prevádzkovateľom spoplatnených parkovacích miest mesto Košice. Parkovacia firma má zmluvu až do roku 2022.

Mestu hrozí sankcia až 30-tisíc eur

Poverenie na exekúciu bolo vydané 22.januára a týka sa neodkladného opatrenia súdu z októbra 2018, ktorý mestu prikázal poskytovať parkovacej spoločnosti EEI súčinnosť pri prevádzkovaní verejných platených parkovísk a výbere parkovného na jeho území v zmysle nájomnej zmluvy z roku 2012 a jej dodatkov.

Mesto môže požadovanú povinnosť splniť, podať námietky alebo návrh na zastavenie exekúcie na súd. V prípade, že mesto rozhodnutie nebude rešpektovať, hrozí mu sankcia až 30-tisíc eur.

Podľa spoločnosti EEI pri exekúcii nemôže mesto čerpať eurofondy a v kombinácii s pokutami môže konanie primátora spôsobiť Košičanom státisícové škody.

Primátor Polaček: Stále je šanca na riešenia

„V utorok nám bol doručený právny titul. Máme množstvo opravných mechanizmov, takže obyvateľom Košíc nič nehrozí,“ reagoval primátor Polaček na vydanú exekúciu a dodal: „V istý moment som mal pocit, že obe strany vedia nájsť spoločnú reč, a na druhej strane popri rokovaní prichádza takýto úder. V súčasnosti som sa nestretol s právnym názorom, ktorý by spochybňoval to, že nariadenie o parkovaní je vyšší právny akt ako akékoľvek rozhodnutie, v tomto prípade bratislavského súdu. Trváme, že zmluva je neplatná a prijaté nariadenie je platné,“ doplnil Polaček, ktorý si myslí, že je ešte stále šanca nájsť riešenia.

Na súd sa obrátilo vlani v novembri aj mesto a podalo žalobu na parkovaciu spoločnosť, v ktorej požaduje vzájomné vyrovnanie záväzkov oboch zmluvných strán a vypratanie parkovacích miest vrátane parkovacích automatov. Obsahuje aj návrh na určenie platnosti alebo neplatnosti zmluvy medzi mestom a firmou z roku 2012. Opiera sa o správu Najvyššieho kontrolného úradu, ktorý ešte v roku 2017 zverejnil protokol, v ktorom zmluvu označil za neplatnú. Podobný názor má aj Právnická fakulta Univerzity P. J. Šafárika a výber parkovného spoločnosťou EEI považuje za protiprávne.

Spoločnosť EEI sa v stredu vyjadrila, že by z Košíc odišla, no podmieňuje to korektným ukončením zmluvy, odpredaním parkovacej infraštruktúry a taktiež kompenzáciou ušlého zisku. Dohodnúť sa chce s mestom mimosúdne.

Podľa Andreja Leontieva z advokátskej kancelárie, ktorá EEI zastupuje, neexistuje v súčasnosti konkrétna suma, ku ktorej by sa malo dospieť. „Trhovú hodnotu vybudovaného parkovacieho systému by mal oceniť nezávislý znalec, tam by nemal byť spor. Druhou vecou je predčasné ukončenie a zmarenie pôvodného podnikateľského plánu,“ uviedol Leontiev. Podľa jeho slov by bolo najideálnejšie urobiť dohodu jedným finančným urovnaním. „Ak to však nebude priechodné, je potrebné primárne vysporiadať infraštruktúru a potom riešiť ušlý zisk. Ten môže ohodnotiť nezávislá inštitúcia, nebránime sa tomu,“ dodal Leontiev.

Predstavitelia mesta, primátor Polaček či jeho mimoriadny splnomocnenec na riešenie parkovacej problematiky Henrich Burdiga, sa pre pracovnú zaneprázdnenosť ku aktuálnemu posunu v parkovacom spore v stredu nevyjadrili. Ako informoval referát styku s verejnosťou a médiami košického magistrátu, musia sa najprv oboznámiť so všetkými prezentovanými vyjadreniami spoločnosti EEI. Stanovisko poskytnú dnes, kedy sa koná mimoriadne mestské zastupiteľstvo. Jediným jeho programom je úprava a zmena niektorých častí prijatého VZN o parkovaní a riešenie sporov medzi oboma stranami.

VIDEO: Ako sa parkuje v Košiciach? Zle, pretože neviete, či si máte kúpiť lístom v automate, zaplatiť mobilom a netušíte, či aj po zaplatení nedostanete pokutu… (TV Pravda, 14. 1. 2019)

Video

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #EEI #ukončenie zmluvy