VIDEO: Hokejový stánok v Košiciach sa už chystá na majstrovstvá

Košickú hokejovú Steel Arénu obsadili robotníci. Hokejisti sa do nej vrátia až v polovici februára, keď sa skončí výmena mantinelov. Do začiatku majstrovstiev sveta v máji ju však ešte vynovia.

30.01.2019 13:00
debata
Video

„Vymenenú už máme približne tretinu mantinelov. Oproti doterajším budú nižšie o sedem centimetrov, no plexisklá budú vyššie. Súčasťou tejto rekonštrukcie je aj výmena sietí za bránkami, úprava striedačiek a trestných lavíc, kde sa vymení aj korčuliarska guma,“ opísal generálny manažér Steel Arény Igor Havrila aktuálne práce v hokejovom stánku. Zdôraznil, že rekonštrukcia prebieha nielen kvôli hokejovým majstrovstvám, ale obnovu a modernizáciu hala jednoducho už potrebuje.

Obnoviť už stihli monitorovacie centrum, ktoré už bolo v zlom stave. Spolu sedem kamier pribudlo na južnej strane pri šatniach a na chodbách horných sektorov arény. Zároveň je už ukončená rekonštrukcia svetelno-zvukovej réžie, ktorá už bola opotrebovaná a často vypadávala, a za bránami sú nainštalované led pásy.

„Kúpili sme aj novú rolbu, ktorá spĺňa najvyššie kritériá. Výhodou je jej silnejšia batéria, a tak na jedno nabitie upraví ľad až 23-krát,“ konštatoval Vladimír Kanuščák, technický manažér Steel Arény.

Zväčšia a zrekonštruujú aj priestor pre časomieru. Výmena mantinelov sa síce skončí do polovice februára, no halu ešte čaká jedna väčšia oprava.

„V priebehu marca a apríla sa ráta s výmenou 136 svetelných zdrojov, aby došlo k potrebným hodnotám luxov. Do trafostanice bola namontovaná silnejšia klimatizácia, v máji už očakávame vysoké teploty. Vymaľovali sme tiež halu, vymenená bola riadiaca jednotka kompresora. Potrebujeme ešte vykonať údržbu elektroinštalácie,“ doplnil Havrila, podľa ktorého práce pokračujú podľa plánovaného harmonogramu.

Košická Steel Aréna dostala, rovnako ako Zimný štadión Ondreja Nepelu v Bratislave, na rekonštrukciu od vlády pol milióna eur. Práce však budú stáť viac.

„Postupne čerpáme z vládnej dotácie, podporil nás aj U. S. Steel a tiež Košický samosprávny kraj. Veríme, že získame podporu aj od mesta Košice,“ dúfa Havrila.

Okrem Steel Arény prebiehajú práce aj v susednom objekte Hotel Aréna. Tam má byť počas majstrovstiev akreditačné stredisko, kancelária Medzinárodnej hokejovej federácie, priestor pre dobrovoľníkov, no využije sa aj na stravovanie a ubytovanie.

Majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji 2019 budú už 83. v poradí. Od 10. do 26. mája sa uskutočnia v Bratislave a Košiciach. Na Slovensku to budú v poradí druhé majstrovstvá sveta, prvé sa konali v roku 2011. V Košiciach sa predstavia tímy z Kanady, Fínska, USA, Nemecka, Dánska, Francúzska, Veľkej Británie a nakoniec domáca reprezentácia. V Bratislave sa stretnú hokejisti Švédska, Ruska, Česka, Švajčiarska, Nórska, Lotyšska, Rakúska a Talianska. Kapacita košickej Steel Arény je 8 347 miest.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #MS v hokeji 2019 #Steel Aréna Košice