Spor o parkovanie v Košiciach sa upokojuje

Košickí mestskí poslanci opäť raz hovorili o parkovaní. Prijali zmeny, ktoré uľahčia život motoristom. V dlhej debate však upozornili, že súd zatiaľ nerozhodol o zmluve medzi mestom a parkovacou spoločnosťou, ktorú sa radnica snaží zrušiť od vlaňajšieho novembra.

31.01.2019 14:29 , aktualizované: 01.02.2019 16:31
debata (8)

VIDEO: Spor Košíc s parkovacou spoločnosťou je ako na hojdačke. Obe strany sa síce snažia dohodnúť, ale obrátili sa aj na súdy.

Video

Keď sa mesto rozhodlo prevádzkovať platené parkovanie, situácia sa zamotala. Podľa rozhodnutia poslancov parkovacie karty, ktoré si od súkromnej spoločnosti EEI kúpili motoristi už dávnejšie, majú platiť až do termínu ich vypršania. Kým automaty ešte stále spravuje EEI, platba prostredníctvom mobilnej aplikácie a SMS už ide na účet mesta. Ak však niekto doteraz uhradil platbu prostredníctvom SMS, musel zaplatiť aj 20-percentnú prirážku. Po novom sa prirážka ruší. Novinkou je aj polhodinové parkovanie vo všetkých tarifných pásmach a bezplatné parkovanie na niektorých parkoviskách počas víkendu. Upravené všeobecne záväzné nariadenie začne platiť 16. februára.

„Mesto Košice je stále prevádzkovateľom parkovacieho systému v meste,“ pripomenul primátor Jaroslav Polaček. Mrzí ho, že niektoré materiály sú na súdoch niekoľko mesiacov a ani jedna zo strán nepozná verdikt. „Teší ma, že rokujeme so spoločnosťou a vieme sa počúvať a komunikovať. Ak tu niečo vybudovali a zhodnotili majetok mesta, nebránime sa to zaplatiť,“ zhodnotil s tým, že na kompenzáciu zmareného zisku spoločnosti nevidí dôvod.

Spoločnosť EEI v stredu oznámila, že je ochotná z Košíc odísť. Jej podmienkou je korektné ukončenie zmluvy, odpredaj parkovacej infraštruktúry, ako sú automaty alebo rampy, a kompenzácia zmareného zisku. Dohodnúť sa chce s mestom mimosúdne. Podľa mimoriadneho splnomocnenca primátora pre parkovaciu politiku Henricha Burdigu sa už s predstaviteľmi EEI viackrát stretli.

„Otázkou je, akú dohodu sa nám podarí uzavrieť. Cenu za automaty, rampový systém či vybudované parkovacie miesta by mal vyčísliť Ústav súdneho inžinierstva v Žiline,“ uviedol Burdiga.

Viacerí poslanci odmietali podporiť zmenu nariadenia, pretože stále nevedia, či je zmluva s EEI platná, alebo nie. „Som proti, aby mesto robilo protiprávne kroky,“ uviedla poslankyňa a zároveň právnička Zuzana Slivenská. Jej kolega a tiež právnik Miloš Ihnát zase poukázal na to, že podľa neho všeobecne záväzné nariadenie nemá väčšiu právnu silu ako rozhodnutie súdu.

Spor medzi Košicami a EEI vznikol, keď samospráva od nového roka prevzala platené parkovanie do svojej správy. Súkromná firma podpísala zmluvu ešte v roku 2012 a trvať má až do roku 2022. Radnica tvrdí, že od začiatku je táto zmluva neplatná.

Najnovšie mesto dostalo oznam o poverení na exekúciu z 22. januára. Cez poverenie môže EEI donútiť mesto, aby sa do správy parkovania nestaralo. Ak to druhá strana nebude akceptovať, hrozí jej pokuta 30-tisíc eur, v takýchto prípadoch zvykne nabiehať vysoké penále. Poverenie na exekúciu vychádza z opatrenia bratislavského okresného súdu z októbra 2018, ktorý mestu prikázal poskytovať firme súčinnosť pri prevádzkovaní platených parkovísk a výbere parkovného podľa podmienok nájomnej zmluvy. „Máme množstvo opravných mechanizmov, takže obyvateľom Košíc nič nehrozí,“ reagoval primátor Polaček.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #parkovanie #EEI