VIDEO: Lyžovačka uprostred mesta

Zimné športy si naplno môžete vychutnať aj v centrálnych zónach niektorých miest. Našli sme tie, kde pre milovníkov bežeckého lyžovania pripravili kvalitné trate. Raritou je lyžiarsky vlek priamo pod oknami panelákov na banskobystrickom sídlisku Radvaň.

02.02.2019 06:00
debata (1)

S nápadom oživiť malý lyžiarsky vlek s dĺžkou 160 metrov prišla pred rokmi skupinka mladých ľudí, ktorí si hovoria Ra2nski. Zohnali starší vlek, podobný tomu, ktorý tam fungoval predtým, a zrenovovali ho. Vlastnoručne vyrobili aj snežné delá, ktoré používajú pri nedostatku snehu. Keďže v týždni majú otvorené, za dobrovoľné vstupné, od štvrtej popoludní do siedmej večer, nechýba ani osvetlenie. Počas víkendov fungujú v sobotu od desiatej a v nedeľu od trinástej hodiny.

Video

Ľuboš Ruža pomáhal v čase našej návštevy nastupovať deťom na vlek. „V prevádzke je to tu piaty rok. Uvidíme, ako dlho nám vydrží sneh. V prípade dobrých podmienok môžeme dosnežovať,“ vysvetlil. Výhodou je, že vlek je priamo na sídlisku. „Z panelákov vidia priamo na kopec. Deti sem môžu prísť hneď po škole, keď si urobia úlohy,“ opísal ideálne podmienky. Dodal, že na radvanskom kopci sa naučila lyžovať aj jeho dcéra. „Absolvovala tu prvé krôčiky a teraz s ňou už chodievame aj do väčších stredísk,“ dodal.

Pod Urpínom však majú perfektné možnosti aj priaznivci bežeckého lyžovania. Už tretiu zimu môžu využívať 1 200 metrov dlhú trať vytvorenú na plážovom kúpalisku v centre Banskej Bystrice. „Chceli sme ľuďom umožniť športovať aj po práci, v blízkosti domovov. Trať je vhodná aj pre deti a začiatočníkov,“ uviedla hovorkyňa primátora Dominika Mojžišová.

Bežeckú trať v centre Banskej Bystrice si... Foto: Eva Štenclová, Pravda
lyžovanie Bežeckú trať v centre Banskej Bystrice si pochvaľujú veľkí i malí lyžiari.

Bežecké trate dlhé viac ako 3 kilometre majú v blízkosti panelákov aj Dolnokubínčania. „Mesto ich pripravilo v spolupráci s dobrovoľníkmi z občianskej iniciatívy Tvoj Kubín na sídliskách Bysterec, Brezovec a niekoľko desiatok metrov od historického centra v areáli Kuzminovo. Tam sú dráhy prepojené v štyroch úrovniach nad sebou, takže sa dajú rôzne kombinovať. Do desiatej večer je to osvetlené,“ povedal vedúci kancelárie primátora Vladimír Adamec. Dráha na sídlisku Bysterec, ktorú dobrovoľníci pripravili už tretíkrát, je takmer kilometrová. Rovnako sa postarali aj o viac ako 250 metrov dlhú bežkársku trasu pri bývalej Základnej škole Nemocničná v časti Brezovec.

Zhruba 2 kilometre upravených tratí majú už tretiu zimu aj v „zlatej“ Kremnici. Jedna vedie po obvode futbalového ihriska, ďalšia sa nachádza na bežeckom ovále ľahkoatletického ihriska. „Novinkou je u nás skúšobná trať pred mestským úradom,“ vysvetlil primátor Alexander Ferenčík. Raritou je v Kremnici aj sánkovanie priamo v historickom centre.

Nová bežecká stopa s dĺžkou 5,6 kilometra vznikla aj v Čadci. Vytvorila ju skupina štyroch nadšencov, pričom na to využili lokalitu za športovou halou oproti nemocnici. „Ide o nenáročný terén vhodný pre začiatočníkov. Boli by sme radi, keby bežci a iní športovci pohybujúci sa v tejto zóne rešpektovali upravenú trať a neničili vytvorenú stopu,“ vyzýva mesto.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #lyžovanie #lyžovačka