Na východnom Slovensku pripravili špeciálne zľavy v autobusoch

Cestovanie v prímestskej autobusovej doprave je od začiatku februára na celom východnom Slovensku jednoduchšie a pre niektoré skupiny aj výhodnejšie. Umožnila to dohoda košickej a prešovskej župy. Pridať sa chce aj Banskobystrický kraj.

06.02.2019 13:00
debata (1)

Dohoda županov prináša viaceré špeciálne zľavy. Po novom zaplatí každý člen rodiny za jednosmerný víkendový lístok, teda v sobotu, nedeľu alebo štátny sviatok, jedno euro. A to bez ohľadu na precestovanú tarifnú vzdialenosť. Zľavu si môže uplatniť minimálne jeden rodič s jedným alebo viacerými deťmi do 15 rokov. Rodina tak môže ušetriť pri ceste nad 30 kilometrov. Doteraz stál taký jednosmerný lístok 1,90 eura, jednosmerný zľavnený lístok 1,10 eura. Zľava sa nevzťahuje na školské výlety alebo exkurzie.

Od februára je lacnejšie aj jednosmerné osobitné cestovné. Okrem občanov nad 70 rokov ho budú môcť využívať už aj tehotné ženy a držitelia zlatej Janského plakety. Dostávajú ju ženy po 30 a muži po 40 bezplatných odberoch krvi. Dosiaľ dopravcovia v Košickom kraji účtovali 30 centov za každých začatých 25 kilometrov jazdy. Po novom účtujú 20 centov za každých začatých 50 kilometrov. Okrem platnej čipovej karty sa musia títo cestujúci preukázať v prípade dôchodcov občianskym preukazom, ženy tehotenským preukazom a darcovia certifikátom o udelení zlatej Janského plakety.

„Ak sa napríklad dôchodca, tehotná žena alebo zlatý darca krvi vyberú prímestským autobusom z Vyšného Nemeckého do Košíc, zaplatia len 40 centov. Dovtedy to bolo 1,20 eura,“ priblížil výhody novej tarify košický župan Rastislav Trnka. Mení sa aj cena za prepravu batožiny a zvierat. Do 50 kilometrov je to 0,20 eura, do 200 kilometrov 0,50 eura. Predtým bola sadzba v prvom prípade 20 až 40 centov a od 51 do 200 kilometrov 60 centov až 1 euro.

„Harmonizácia zliav cestovných lístkov je len prvý krok k tomu, aby sme ukázali občanom, že cestovať prímestskou autobusovou dopravou sa oplatí,“ uviedol predseda Prešovského kraja Milan Majerský. „Opatrenie má okrem efektívnejšieho využívania víkendových spojov rozhýbať aj cestovný ruch v regióne,“ dodal Trnka.

Cestujúci môžu tieto zľavy použiť u dopravcov z oboch krajov, v košickom sú to spoločnosti ARRIVA Michalovce a Eurobus, v prešovskom SAD Humenné, Prešov, Poprad a BUS Karpaty.

Záujem o spoluprácu už prejavil aj Banskobystrický kraj, predstavitelia všetkých samospráv rokovali o možnosti platiť jedinou čipovou kartou. Zatiaľ sa župani dohodli o koordinácii pri nastavovaní cestovných poriadkov. „Týkať sa to bude liniek, ktoré prekračujú hranice krajov. Takouto koordináciou zabezpečíme, aby na seba tieto linky logicky nadväzovali a cestujúci mohli cestovať plynulo a pohodlne. S koordináciou začíname okamžite pri linkách, ktoré spájajú Banskobystrický kraj s mestami ako Poprad či Rožňava,“ uviedol banskobystrický župan Ján Lunter.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #autobusová doprava