Z historickej Štiavnice odchádza veľký štátny podnik

Banskému mestu hrozí, že čoskoro príde o významný úrad, a tým aj o pracovné príležitosti. Slovenský vodohospodársky podnik plánuje v rámci centralizácie a šetrenia presídlenie. Štiavničania na čele s primátorkou Nadeždou Babiakovou sú radikálne proti.

06.02.2019 15:00
SVP, banská štiavnica Foto: ,
Sídlo SVP v Banskej Štiavnici.
debata

Správa o sťahovaní vodohospodárov mnohých Štiavničanov zaskočila. Inštitúcia patrí pod ministerstvo životného prostredia, ktoré má pre tento krok vysvetlenie. „V súčasnosti prebieha proces zefektívnenia štátneho podniku podľa odporučení auditov, ktoré tam prebehli vlani a predvlani. Cieľom je zjednodušiť a zefektívniť jeho fungovanie v horizonte rokov 2019 až 2021,“ uviedol hovorca rezortu Tomáš Ferenčák.

Podľa Ferenčáka chcú scentralizovať podporné činnosti a optimalizovať počty správ povodí. „Jedným z krokov je aj presun do spoločnej administratívnej budovy, v ktorej bude sídliť ekonomické oddelenie, logistika, personálna a hospodárska správa,“ objasnil s tým, že vhodný objekt získali v Banskej Bystrici od ministerstva práce. Dodal, že súčasná budova v Štiavnici nemá dostatočné kapacity.

„Získali sme budovu, do ktorej sa bude sťahovať aj odštepný závod Banská Bystrica. Ostanú nám tak dva voľné objekty, ktoré ponúkneme na predaj. Peniaze z toho vieme použiť na protipovodňovú ochranu,“ povedal hovorca vodohospodárov Marián Bocák. Poukázal tiež na to, že väčšina ich zamestnancov, až 70 zo 119, za prácou do Štiavnice dochádza. Viacerí sú podľa neho z Bratislavy alebo Nitry, pričom niektorí cestujú do Štiavnice denne. Sú aj takí, ktorí tam chodia na týždňovky. „Ťažko obsadzujeme pracovné miesta odborníkmi, ktorých odrádza práve vyčerpávajúce dochádzanie,“ podotkol s tým, že k presídleniu by mohlo za ideálnych podmienok dôjsť na prelome tohto a budúceho roka. „Závisí to aj od verejného obstarávania,“ uzavrel. Vodohospodársky podnik sa z banského mesta už raz sťahovali. Stalo sa tak v roku 2007, keď odišli do Žiliny. O tri roky sa však vrátili. Primátorka Nadežda Babiaková dúfa, že ešte stále to nie je stratené ani teraz. „Absolútne s tým krokom nesúhlasím. Samozrejme, šetriť treba, ale dochádzanie zamestnancov dnes nemôže zohrávať takú významnú úlohu. Veď aj Štiavničania chodia za prácou do Bratislavy, Košíc aj mimo Slovenska. Okrem toho do Banskej Bystrice zamestnanci podniku tiež budú musieť cestovať,“ podčiarkla primátorka.

Babiaková poukázala, že riaditeľstvo vodohospodárov vzniklo v Banskej Štiavnici pre jej historickú jedinečnosť v oblasti hospodárstva vodných stavieb. Veľkú úlohu zohrávalo aj to, že ide o lokalitu svetového dedičstva UNESCO, no išlo tiež o ekonomickú a inštitucionálnu podporu historického mesta. „Ak naozaj odídu, zníži sa inštitucionálne postavenie a stratia sa aj pracovné príležitosti,“ tvrdí s tým, že v podniku predsa nerobia len odborníci. „Sú tam tiež pozície, ktoré môžu robiť bežní Štiavničania,“ mi­eni.

Audit si primátorka preštudovala a v mnohom sa nezhoduje s tým, ako sa prezentuje. Za udržanie vodohospodárov v meste je odhodlaná bojovať a ísť rokovať aj s premiérom či ministrom životného prostredia. „Na jednej strane sa hovorí o podpore menej rozvinutých okresov a na druhej nám idú niečo brať. Veď život nekončí v Bratislave, ľudia bývajú aj inde,“ podotkla. K Štiavnici by sa podľa nej malo pristupovať, ako si zaslúži. „Nie sa ňou len hrdiť, ale pre ňu aj niečo urobiť,“ dodala.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #banská štiavnica #štátny podnik