Letisko Piešťany dostalo krídla

Letisku v kúpeľnom mieste Piešťany hrozil ešte donedávna zánik. Na kolená ho dostali rizikové pôžičky od súkromných osôb, ale aj zlaté padáky bývalým členom orgánov letiska. Dnes sa do Piešťan vracajú letecké dni a hovorí sa i o nových destináciách ako Turecko a Egypt.

06.02.2019 14:00
Piešťany, letisko, lietadlo Foto: ,
Do Piešťan budú opäť smerovať charterové lety.
debata

Letisko Piešťany vlastnia traja akcionári: Trnavský samosprávny kraj má 57,3 percenta, mesto Piešťany 22,3 a ministerstvo dopravy 20,4 percenta. „Nové vedenie trnavskej župy zdedilo letisko, ktoré bolo tesne pred likvidáciou. Pripravili sme krízový plán, ako letisko zachrániť a zabezpečiť jeho rozvoj,“ uviedol hovorca kraja Jaroslav Vacek.

Kraj vlani vyčlenil dotáciu vo výške 200-tisíc eur, aby malo letisko prostriedky na základné fungovanie. Rovnakú sumu chce župa poskytnúť aj tento rok. „Netransparentné a rizikové pôžičky v sume 500-tisíc eur sme nahradili štandardným bankovým úverom. Súdnou cestou chránime majetok župy a bránime sa vyplateniu nehoráznych zlatých padákov bývalým členom orgánov letiska vo výške spolu 647-tisíc eur. Odmeny si nárokujú práve tí, ktorí letisko dostali na pokraj likvidácie,“ dodal Vacek. Tento spor skončil na súde.

Letisko získalo historicky prvý charterový let pre túto letnú sezónu do tureckej Antalye. Uskutočnia sa aj Letecké dni Piešťany, na ktorých sa očakáva až stotisíc návštevníkov. „Na rozlietanie nadväzuje potreba modernizácie a budovania letiskovej infraštruktúry. V rámci posilňovania dopravnej mobility pracujeme na projekte integrovaného parkoviska z európskych fondov v odhadovanej sume až 1,2 milióna eur. Táto investícia nám pomôže zvýšiť obslužnú kapacitu parkoviska,“ uzavrel Vacek.

Člen predstavenstva Letiska Piešťany Bohumil Klečák pripomenul, že hrozba likvidácie je nateraz zažehnaná. Výsledkom spolupráce akcionárov je, že sa začne lietať do zaujímavých destinácií. V roku 2016 boli ukončené charterové lety kúpeľných hostí na trase Piešťany – Berlín. V roku 2019 sa tieto lety obnovia a prvý raz sa bude lietať do Turecka a Egypta. „Predpokladáme, že v roku 2019 prepravíme približne 14-tisíc cestujúcich, čo je oproti roku 2018 výrazný nárast, keďže vlani sme prepravili približne osemsto cestujúcich,“ skonštatoval Klečák. Načrtol, že toho bude ešte viac. „Plány do budúcna sú veľké. Samozrejme, máme záujem aj o pravidelnú linku z Piešťan, no zatiaľ nemôžem byť konkrétny,“ doplnil Klečák.

V Piešťanoch je medzinárodné letisko regionálneho významu. Nachádza sa v severnej časti mesta. Vzletová a pristávacia dráha má rozmery 2 000 krát 34 metrov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Piešťany #letisko Piešťany