Ružomberčania reagujú na smrad petíciou

Štipľavý zápach v Ružomberku je stále sa opakujúcim problémom. Viac ako sto ľudí nedávno znovu protestovalo v blízkosti budovy podniku na výrobu papiera, odkiaľ podľa nich nepríjemný smrad pochádza. Rozhorčení obyvatelia spustili petíciu, v ktorej žiadajú, aby štátne orgány a samospráva situáciu urýchlene riešili. Nespokojnosť chcú dať najavo aj priamo vo Viedni, kde spoločnosť sídli.

07.02.2019 18:19 , aktualizované: 08.02.2019 14:52
ružomberok, smrad Foto: ,
Smrad šíriaci sa mestom obťažuje Ružomberčanov už roky.
debata (8)

Smrad šíriaci sa mestom obťažuje Ružomberčanov už roky. V polovici januára sa tam objavil opakovane. Mnohí mali problémy s dýchaním a aby zmiernili štipľavý pocit v krku, museli nosiť rúško. „V byte som vôbec nemohla vetrať. Smrad však prechádzal aj cez škáry. Nedá sa zabrániť, aby neprenikol do bytu,“ sťažuje sa Magda.

Situácii neprospieva ani poloha mesta – nachádza sa v inverznej kotline. „Hmly tu mávame aj do dvanástej obeda, takže zápach z fabriky sa tu drží. Nerozfúka to ako niekde na dolniakoch,“ hovorí Martin s tým, že závod má množstvo komínov, z ktorých stále niečo vypúšťa. Pripomenul, že to spôsobuje zdravotné problémy a mnohým sa ťažko dýcha. „Aj moja mama mala v deň, keď to tu bolo najhoršie, výkyvy tlaku. Štipľavý vzduch nikomu neprospieva, najmä deťom a starším ľuďom,“ myslí si. Tatiana je presvedčená, že oveľa horšie to v meste vyzeralo pred rokmi. „Vtedy to bolo veľmi silné a dosť nám to škodilo. Potom sa to čiastočne zlepšilo, ale stopercentné to stále nie je,“ podotkla. Tvrdí, že miestni sú už na zvláštny vzduch zvyknutí, no keď príde niekto zvonku, okamžite zacíti rozdiel. „Prospela by tomu dôkladná kontrola, aby sa zistilo, z čoho sa to všetko tvorí,“ dodala. Mário s manželkou Petrou tiež kritizovali katastrofálny smrad, ktorý sa v deň, keď naplno prepukol, nedal prehliadnuť. „Keď sme ráno išli s dcérou do škôlky, museli sme si dať rúška. Trvalo to minimálne do obeda a poriadne to bolo cítiť aj na druhý deň,“ zhodli sa.

Enormný zápach spôsobil podľa spoločnosť Mondi SCP výpadok systému spaľovania zapáchajúcich látok v kombinácii s inverzným počasím. Obyvateľom sa ospravedlnili, no napätá atmosféra v meste stále pretrváva. Nespokojní ľudia sa opäť stretli na verejnom proteste v blízkosti administratívnej budovy fabriky. Spustili petíciu za zdravý Ružomberok, v ktorej žiadajú štátne orgány, samosprávu a pôvodcu zápachov, aby nevyhovujúci a opakujúci sa stav urýchlene riešili.

„Zároveň žiadame zamedzenie a vyšetrenie vzniku týchto situácii. Takisto verejné informovanie o príčinách únikov zápachov či varovanie ľudí, aby vedeli z Ružomberka včas vycestovať, prípadne nevychádzať z bytov. Jednoducho mať možnosť chrániť sa proti smradom, ktoré im spôsobujú zdravotné komplikácie, a žiť bežným komfortom akéhokoľvek obyvateľa Slovenska či Európy,“ povedal predseda petičného výboru a organizátor protestu Patrik Lupták. Objasnil, že pri každej neštandardnej situácii žiadajú zabezpečenie funkčného verejného meracieho, kontrolného a varovného systému. „Napríklad v elektronickej forme e-mailom, esemeskou, čímkoľvek, aby sa naplnilo ústavné právo na zdravé životné prostredie. Nič viac a nič menej,“ podotkol.

Petičiari chcú zozbierať minimálne 10-tisíc podpisov. „Aby sa tým zaoberala Národná rada, ministerstvo životného prostredia alebo európske komisie,“ vysvetlil. Zároveň si neodpustil poznámku na stranu papierní. „Ich hovorca sa vyjadril, že ten zápach nie je škodlivý, len obťažujúci. Porovnal by som to však s maštaľným hnojom. Ten tiež smrdí, no Ružomberčania sa nepovažujú za dobytok, aby žili v pravidelnom smrade,“ povedal s tým, že zatiaľ majú zhruba tisíc podpisov, ktoré zbierajú v online aj tlačenej forme. Dodal, že po dvoch verejných protestoch plánujú v podobe pochodu mestom ďalší a niekedy o mesiac chcú ísť priamo do Viedne pred sídlo spoločnosti Mondi Group.

Situáciu a sťažnosti ľudí eviduje aj mesto. „K petícii sa určite v krátkom čase vyjadríme,“ tvrdí hovorca ružomberskej samosprávy Viktor Mydlo. „Nie je nám ľahostajné, v akých podmienkach Ružomberčania žijú. S vedením fabriky rokujeme o tom, ako zlepšiť komunikáciu medzi ňou a mestom, rovnako aj o tom, ako v budúcnosti takýmto prípadom zamedziť,“ povedal s tým, že už dali podnet na tri úrady. Konkrétne na regionálny úrad verejného zdravotníctva, Slovenskú inšpekciu životného prostredia a okresný úrad, odbor životného prostredia. „O výsledkoch určite budeme informovať,“ podotkol. Zároveň pripomenul, že Ružomberok pripravuje aj program zlepšenia komunikácie medzi radnicou a obyvateľmi tak, aby bol v podobných situáciách každý informovaný v čo najkratšom čase.

Ako chce, a či vôbec, na petíciu reagovať spoločnosť Mondi SCP, sme sa nedozvedeli. Na naše otázky do uzávierky neodpovedali.

TV Pravda: Ružomberčanov trápi dym v meste. Ten miestami aj štípe.

Video

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Ružomberok #smrad