ÚVO začal správne konanie voči mestu Humenné v dvoch prípadoch

Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) začal voči mestu Humenné správne konanie. Súvisieť má s dvoma zákazkami, ktoré v meste realizovali v roku 2016.

08.02.2019 11:01
Jana Vaľová Foto:
Poslankyňa NR SR a bývalá primátorka Humenného Jana Vaľová.
debata (3)

„Môžem potvrdiť, že vzhľadom na to, že boli naplnené podmienky na začatie správneho konania, v súčasnosti prebieha konanie o uložení pokuty. Úrad má lehotu na vydanie rozhodnutia do konca marca tohto roku,“ informovala hovorkyňa ÚVO Janka Zvončeková s tým, že konanie ešte nie je ukončené, a preto úrad o svojom ďalšom postupe v danej fáze informovať nemôže.

Ako uviedol primátor Humenného Miloš Meričko, zákon o verejnom obstarávaní bol podľa ÚVO porušený pri oprave havárie strechy na zimnom štadióne a prístavbe materskej školy na ulici Osloboditeľov. Prvú zákazku realizovala michalovská spoločnosť Uniko s.r.o. za približne 450 000 eur, druhú zas humenská firma TARB-STAV s.r.o. v hodnote necelých 130 000 eur. Podľa protokolov ÚVO, ktoré má TASR k dispozícii, mesto v obidvoch prípadoch uzavrelo zmluvu s uchádzačom, ktorý nemal v registri konečných užívateľov výhod zapísaných konečných užívateľov výhod (obvykle sú to spoločníci, akcionári, tichí spoločníci a niekedy tiež štatutári), pričom toto porušenie malo vplyv na výsledok verejného obstarávania. Verejný obstarávateľ nesmie uzavrieť zmluvu s takýmto uchádzačom.

Mestu hrozí pokuta

Mestu Humenné tak podľa Merička hrozí pokuta vo výške päť percent z obstarávacej ceny, čo predstavuje približne 29 000 eur. „Je to dosť nepríjemná záležitosť stará dva roky a za pochybenie bývalého vedenia zrejme budú musieť občania zaplatiť,“ myslí si primátor, ktorý v prípade neúspechu chce určite využiť možnosť odvolania sa. „Ale s právnikom som si prechádzal možnosti a naozaj, zákon bol porušený a tá päťpercentná pokuta zo zákona vyplýva,“ skonštatoval.

Bývalá primátorka Humenného Jana Vaľová si nemyslí, že je vhodné medializovať alebo komentovať prebiehajúce procesy, ktoré nie sú ukončené a môžu trvať aj niekoľko mesiacov. „Záujmom serióznych médií by nemalo byť vstupovať do procesu, predbiehať verdikt alebo stanovovať výšku pokuty, ktorá môže byť aj 100 eur,“ uviedla v stanovisku, v ktorom ďalej reagovala len na prípad opravy strechy. „ÚVO potvrdilo transparentnosť verejného obstarávania, čo sa týka ceny zákazky. Tým, že dotknutá firma nebola vylúčená z procesu, mesto ušetrilo 58 000 eur, lebo nasledujúca firma ponúkla cenu vyššiu o spomenutú sumu,“ vysvetlila.

Administratívnu chybu podľa jej slov spôsobilo zavedenie nového zákona. Firma chybu dodatočne odstránila, a tým preukázala, že je vhodná na spoluprácu s verejným sektorom. „Navyše, v prípade spomínanej zákazky mesto vôbec nemuselo robiť verejné obstarávanie, keďže v prípade zatekania strechy zimného štadióna po veternej smršti išlo o havarijnú situáciu. V záujme transparentnosti boli však nad rámec zákona oslovené viaceré firmy a spomedzi nich bola vybraná firma s najnižšou cenou,“ uzavrela.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Úrad pre verejné obstarávanie #Humenné