Študenti gymnázia pomohli mužovi s podozrením na infarkt

Staršiemu mužovi pri novoročnom výstupe na vrch Volovec pomohli dvaja študenti Gymnázia Pavla Jozefa Šafárika v Rožňave. Adrián Adamik a Adam Kalina ani na minútu nezaváhali a poskytli mu pomoc.

08.02.2019 18:30
debata (1)
Ocenení študenti Adam Kalina (vľavo) a Adrián... Foto: Robo Hakl, Pravda
studenti zachrana Adam Kalina Adrián Adamik Ocenení študenti Adam Kalina (vľavo) a Adrián Adamik.

Obaja mladí muži sa zúčastnili na výstupe v rámci hliadky predlekárskej prvej pomoci z radov Mládeže Slovenského Červeného kríža. Ich úlohou bolo dohliadať na účastníkov pri výstupe aj zostupe, a v prípade potreby im pomôcť.

Staršieho muža, stojacieho dlhší čas pri strome, si všimol Adrián Adamik. „Mnohí účastníci si na chvíľu oddýchli, on tam však stál dlhšie. Bol bledý, spotený, ťažko sa mu dýchalo. Boli to príznaky ako pri infarkte myokardu, a tak sme sa rozhodli pre zásah,“ pokračoval v opise. „Bol som o niečo vyššie, no hneď som pribehol. Zostrojili sme provizórne nosidlá z transportnej plachty, lana a lyžiarskych palíc a muža sme zabalili do izotermickej fólie, aby sme ho mohli transportovať na miesto, kam by po neho prišli záchranári,“ pridal sa Adam Kalina. Medzitým študenti kontaktovali aj stredisko záchrannej zdravotnej služby.

„Išli sme cez neprístupný terén, Nerátali sme to, ale mohlo to byť okolo pol kilometra, kým sme prišli k miestu, kam už mohli prísť záchranári,“ zhodli sa študenti. Muža v nemocnici ošetrili, našťastie sa napokon infarkt myokardu nepotvrdil. Muž sa neskôr stretol s Adriánom a obom študentom poďakoval za pomoc.

Adrián a Adam sa do aktivít Slovenského Červeného kríža zapájajú už niekoľko rokov. Adrián bude možno v budúcnosti pracovať ako lekár. Z jeho kamaráta Adama bude zrejme architekt. Obaja už v minulosti pomáhali aj pri iných akciách a stretli sa s poraneniami ako vykĺbené rameno, vyvrtnuté členky či menšie popáleniny, transport v nepríjemnom počasí a teréne bol pre nich premiérou.

Študenti za záchranu dostali od predsedu Košického samosprávneho kraja plaketu. Na ocenenie ich navrhla profesorka gymnázia Diana Matisová, podľa ktorej budú pozitívnym príkladom pre iných mladých ľudí.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #študenti #srdcový infarkt