Košice štartujú zdieľanie elektromobilov

Po Košiciach sa už preveziete elektromobilom. Služba Share’ngo znamená, že na jazdu mestom si môžete požičať autíčko a zaparkovať ho tam, kde práve potrebujete.

08.02.2019 18:41
carsharing, košice, automobil Foto: ,
Po Košiciach budú už o niekoľko dní jazdiť elektromobily v rámci služby carsharing.
debata (4)

V pilotnej fáze bude po meste jazdiť 20 čínskych dvojmiestnych vozidiel ZhiDou D1, ktoré boli navrhnuté v Taliansku.

„Flotilu automobilov budeme postupne rozširovať. Spoplatnenie je minútové, pričom priemerná cena za 60 sekúnd pri spustení bude zhruba 13 centov. Zatiaľ služba nebude prístupná pre celé mesto, no napriek tomu umožní vodičom jazdiť po celých Košiciach,“ uviedol Peter Liba, konateľ spoločnosti, ktorá carsharing v Košiciach bude prevádzkovať. V takzvanej „free floating“ zóne, ohraničenej viacerými ulicami, bude zahrnuté historické centrum a časť niektorých mestských častí. Tam sa môže záujemca prihlásiť a nastúpiť do najbližšieho voľného vozidla, ako aj ukončiť jazdu odhlásením. „Ak však pôjde vodič mimo spomenutej zóny v rámci Košíc, ukončiť môže jazdu iba späť vo „free floating“ zóne, pričom čas spoplatnenia prenajatia sa mu stále zarátava,“ doplnil Liba. Prevádzkovatelia sú pripravení aj na možnosť, ak by chcel niekto odísť z mesta, kde je už zakázaná zóna. „Bude nám to nahlásené prostredníctvom systému. Daného vodiča oslovíme, aby sa vrátil. Ak by sa napriek tomu nevracal, elektromobil je možné vypnúť na diaľku,“ poznamenal Liba.

Záujemca si do mobilu najprv bude musieť nainštalovať aplikáciu. Podmienkou je aj odfotografovanie vodičského a občianskeho preukazu. Prevádzkovatelia takto budú vedieť, kto sedel v elektromobile, ak by došlo k nehode alebo by vodič zaparkoval na zakázanom mieste. Zákazníci, ktorí využijú službu, sa nemusia obávať parkovania v spoplatnenej zóne Košíc. „Parkovné platiť nemusia. Problematiku riešime s mestom Košice, ale bude to na naše náklady,“ uviedol Liba.

Elektromobily budú náhodne dostupné na ktorejkoľvek ulici, kde predtým predchádzajúci zákazník zaparkoval. „Vozidlá sa dajú vyhľadať prostredníctvom mobilnej aplikácie. Ak záujemca bude chcieť využiť službu, dostane PIN kód, ktorým sa aktivuje služba, a môže šoférovať po meste. Po ukončení jazdy sa odhlási na displeji automobilu a nechá ho na mieste, kde potrebuje vystúpiť,“ ozrejmil službu Liba.

Nehrozí ani, že elektromobil sa vybije a zostane stáť uprostred ulice. „Dojazd auta je približne 100 kilometrov na jedno nabitie. V prípade, že kapacita batérie klesne pod 20 percent, systém nám to oznámi. Okamžite elektromobil „vypneme“ a nebude sa ukazovať na mape, že je k dispozícii ďalším záujemcom. Naši pracovníci ho odtiaľ zoberú a nabijú,“ uviedol Liba. Podobnú službu už poznajú obyvatelia a návštevníci Ríma a Milána, využívajú ju aj v holandskom Amsterdame a na podobnom princípe funguje systém aj v Budapešti či v Prahe, ale aj v Bratislave, no nie všade ide o klasický carsharing.

„Služba má viacero výhod, napríklad pri preprave dvoch osôb je lacnejšia ako mestská hromadná doprava, výhodou sú nulové emisie a jednoduché parkovanie,“ podotkol Liba.

TV Pravda: Bratislava tiež pričuchla k „sharingu“. Ide však o bicykle. Bikesharing sa rozbehol už na jeseň roka 2018. (vysielané 2.10.2018)

Video

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobil #sharing