Oheň vzal rodine domov, v núdzi ju podržalo celé Nevoľné

Ničivé nočné plamene pripravili o bývanie rodinu v obci Nevoľné pri Kremnici. Strecha s podkrovím, kde boli detské izby, horela celé hodiny. Hasiči požiar likvidovali až do bieleho rána. Našťastie sa nikomu nič nestalo. Ohnivý živel však narobil obrovské škody, ktoré teraz majiteľom pomáhajú zdolávať obetaví priatelia a susedia. V zúfalej situácii, keď sa ocitli takpovediac „na dlažbe“, spustili pre nich finančnú zbierku.

10.02.2019 13:05
nevoľné, požiar Foto: ,
Rodine v Nevoľnom zhorelo nešťastnou náhodou celé podkrovné bývanie.
debata (8)

K veľkému požiaru podkrovia a strechy rodinného domu, ktorý vypukol pred niekoľkými dňami večer, vyrazili štrnásti hasiči so šiestimi kusmi techniky. Pomáhali im aj siedmi dobrovoľní kolegovia z obce Pitelová. Príčinu požiaru stále vyšetrujú.

V čase, keď plamene začali vyčíňať, boli v dome štyria ľudia. „Šestnásťročná dcéra bola na návšteve a manžel mal pracovné povinnosti. Vnútri sme sa zdržiavali len ja s dvanásťročným synom a svokrovci,“ hovorí majiteľka domu Martina, ktorú rýchlosť postupujúceho ohňa šokovala. „Syn zacítil hore v izbe dym, ktorý išiel z drevárne. Okamžite som volala hasičov, ktorí už boli na ceste, lebo ich kontaktovali aj susedia. Tí si to všimli ako prví,“ pokračuje.

Rodine v Nevoľnom zhorelo nešťastnou náhodou... Foto: Eva Štenclová, Pravda
nevolne, poziar Rodine v Nevoľnom zhorelo nešťastnou náhodou celé podkrovné bývanie.

Plamene vyzerali hrozivo, preto bez váhania všetci vybehli na dvor bez toho, aby sa snažili zbaliť a zobrať si nejaké veci. „Utekali sme von, aby to na nás nepopadalo. V prvom rade sme si chceli zachrániť životy,“ opísala najhoršie chvíle. „Zničilo nám to kompletne všetko. Izby, nábytok, oblečenie, školské učebnice,“ krúti hlavou. V najväčšom nešťastí však spoznala silu ľudskej spolupatričnosti. „Hasili všetci, pomáhala celá dedina. Na druhý deň nám mnohí začali nosiť oblečenie a jedlo. Následky tej pohromy s nami odpratávajú desiatky ľudí. Popri tom sa vždy nájde niekto, kto niečo uvarí a všetkých nasýti. Problém nemáme ani s nocľahom. Tá súdržnosť je úžasná a všetkým veľmi ďakujem,“ prízvukuje Martina. Škody zatiaľ vyčísliť nevie, no keďže strechu s izoláciou robili len pred dvomi rokmi a všetko mali nové, odhaduje ich na niekoľko desiatok tisíc eur.

Svedkom veľkého rodinného nešťastia bol aj starosta Nevoľného Štefan Henžel, ktorý s vyhoreným domom susedí. Ako jeden z prvých počas požiaru ratoval domácich. Epicentrum ohňa podľa neho vzniklo v drevárničke, pričom oheň sa veľmi rýchlo rozšíril na celú strechu a podkrovie. „V podstate im zhorelo celé bývanie. Hasiči požiar likvidovali od desiatej večera až do deviatej ráno,“ hovorí s tým, že pri pohľade na horiacu katastrofu cítil veľkú ľudskú bezmocnosť. „Keď človek vidí, že niekomu ničia majetok päťmetrové plamene, a nijako tomu nevie zabrániť, je to strašné,“ rozpráva potichu.

V tú mrazivú noc, pri mínus siedmich stupňoch, ho však príjemne prekvapila reakcia dedinčanov. „Volali mi, že ak treba, prídu pomôcť. Podonášali sme si lopaty a kým prišli požiarnici, snažili sme sa hasiť aj snehom,“ vysvetľuje. Na mieste sa zdržal až do štvrtej ráno. Už po troch hodinách sa vrátil a hneď začal konať. „V prvom rade som riešil odvoz zhoreného odpadu, lebo som vedel, že to budeme musieť rozoberať. Zabezpečili sme veľkokapacitné kontajnery, ktoré sme naplnili minimálne sedemkrát,“ vysvetlil. Keď z celej tej hrôzy trochu precitol, napadlo mu pre rodinu zriadiť účet, na ktorý môžu ľudia prispieť akoukoľvek sumou. Práve peniaze, za ktoré by mohli opraviť celú strechu a podkrovie, teraz potrebujú najviac. Číslo účtu zverejnil na sociálnych sieťach aj na webovej stránke obce. Prispieť môže každý, kto sa vie vžiť do ich situácie a v ťažkých chvíľach ich chce podporiť. „Rekonštrukcia strechy nie je lacná záležitosť, takže skôr ako ju začnú dávať do pôvodného stavu, veľmi by im pomohla nejaká finančná injekcia,“ uzatvára starosta Henžel.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba