Krompachy budú najstráženejším mestom

Krompachy, mestečko s takmer 9 000 obyvateľmi, sa vďaka kamerovému systému stanú najsledovanejšou samosprávou na Slovensku. Pilotný projekt operačného strediska tam plánuje vytvoriť ministerstvo vnútra.

11.02.2019 16:00
Krompachy, bezpečnostná kamera Foto: ,
Jedna z kamier na zvýšenie bezpečnosti v meste.
debata (4)

Ide o jedno z opatrení na zníženie kriminality. Obyvatelia sa dlhodobo sťažujú na obťažovanie neprispôsobivými občanmi a výtržnosti, ku ktorým dochádza najmä po výplatách dávok.

Projekt predstavila ministerka rezortu Denisa Saková, ktorá navštívila v januári v sprievode primátorky Krompách Ivety Rušinovej najproblematic­kejšie úseky v meste. „Navštívili sme časti mesta, kde býva rómska komunita. Boli sme na Hornádskej a Družstevnej ulici, v meste je aj tretia časť, Stará Maša. Všade tam bývajú neprispôsobiví občania,“ uviedla Saková. S primátorkou sa dohodli na tom, že samospráva na tieto účely poskytne jednu svoju budovu. „Vytvoríme tam operačné stredisko, odkiaľ budeme sledovať záznam z kamier. V najbližšom období zvýšime ich počet o ďalších 19 tak, aby ich bolo celkovo 51. Na základe prenosu tohto obrazu budú môcť členovia polície a hliadok zasahovať na miestach, kde dochádza najčastejšie k trestnej činnosti," doplnila Saková.

Projekt by sa podľa ministerky mal postupne rozšíriť aj do iných častí východného Slovenska s podobnými problémami, ako majú Krompachy. V prvej fáze sa ráta aj s prenosom obrazu z bezpečnostných kamier z iných obcí v blízkosti Krompách, napríklad zo Spišských Vlách, pribudnúť majú Bystrany a Žehra.

Súčasťou projektu je posilnenie hliadok štátnej polície a občianskych hliadok. „Momentálne máme jednu hliadku, zapojených je do nej osem občanov. Požiadali sme o navýšenie tohto stavu, podali projekt a čakáme, či nám to schvália,“ informovala primátorka Rušinová. Termín spustenia pilotného projektu primátorka nepozná, ale potešilo by ju, keby to bolo čo najskôr. „Všetko má v rukách ministerstvo,“ poznamenala.

Občianska a poriadková hliadka sledujú situáciu v meste, riešia menšie konflikty a kontrolujú tiež deti. „Chodia do školy, ani už nefetujú,“ hovorí Matúš, jeden z členov hliadky, ktorý dozeral na Hornádsku ulicu.

Kamery by mali byť umiestnené na Družstevnej a Hornádskej ulici či v lokalite Stará Maša, sledovať dianie by mali nonstop. Sú to miesta, kde žije zvýšený počet neprispôsobivých obyvateľov, dovedna je tam zhruba 2 000 ľudí.

Pri počte obyvateľov Krompách bude jedna kamera pripadať na okolo 180 ľudí. Na porovnanie – v Košiciach, ktoré sú krajským mestom, pripadá jedna kamera približne na tisíc ľudí a na samotnom košickom sídlisku Luník IX s počtom obyvateľov viac ako 6 000 je 16 kamier, teda jedna zhruba na 370 ľudí.

Krompachy spolu s inými obcami a mestami v spolupráci so Združením miest a obcí Slovenska vypracovali v minulosti súbor opatrení na zníženie a eliminovanie problémov v spolunažívaní s rómskym obyvateľstvom. Jednou z myšlienok je aj spustenie súčasného projektu. Dokument však myslí aj na ďalšie kroky, ktoré môžu pomôcť zlepšiť situáciu znevýhodnených skupín. Zamerať by sa mali aj na starostlivosť o deti v komunitných centrách a na prácu s ich rodičmi.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo vnútra #kriminalita #kamerový systém #Krompachy