Lesy v okolí Bratislavy sa rúbu nelegálne, SaS podala trestné oznámenie

Strana Sloboda a solidarita (SaS) podala trestné oznámenie v súvislosti s nelegálnym výrubom lesov v okolí Bratislavy, ako aj podnet na prokuratúru na preskúmanie plánov starostlivosti o lesy v oblasti hlavného mesta.

11.02.2019 15:49
pečniansky les, dunaj, privatizácia Foto: ,
Pečniansky les.
debata (3)

Ako vysvetlila tímlederka SaS pre životné prostredie Anna Zemanová, v Bratislavskom kraji zmenilo ministerstvo pôdohospodárstva plány starostlivosti o les. Lesy, ktoré mali do roku 2016 štatút prímestských lesov, sa v tichosti zmenili na hospodárske lesy. To znamená, že kým predtým slúžili na rekreáciu a oddych, teraz majú byť najmä zdrojom dreva. V súčasnosti štátny podnik lesy SR rúbe podľa Zemanovej napríklad v Pečnianskom lese, pri Bernolákove, pri Devínskej Novej Vsi či na ostrove Sihoť.

Na území Bratislavy v lesných celkoch Rača, Železná studienka a Rusovce boli do roku 2016 štyri hektáre hospodárskych lesov, v nových lesných plánoch sa za hospodárske označuje už 2 589 hektárov lesov. Plány starostlivosti o tieto lesy boli podľa Zemanovej schválené protiprávne. Odborná verejnosť totiž nemala prístup k týmto dokumentom a nebolo jej umožnené podieľať sa na príprave plánov hospodárenia v lesoch. „Plán výrubu bol schválený protiprávne. Trváme na tom, aby mala odborná verejnosť prístup k tvorbe dokumentov upravujúcich hospodárenie v lesoch,“ vyhlásila Zemanová s tým, že by sa mali posilniť právomoci samospráv v tejto oblasti a sprísniť posudzovanie dopadov výrubov na životné prostredie.

V záujme riešenia hospodárenia v lesoch v okolí Bratislavy bola zriadená pracovná skupina, ktorá pozostáva z ochranárov, Lesov SR, Bratislavského samosprávneho kraja, Štátnej ochrany prírody, hlavného mesta Bratislava a zo zástupcov ministerstva pôdohospodárstva. Technická univerzita vo Zvolene má vypracovať štúdiu, ktorá má posúdiť dopady plánov starostlivosti o lesy na ich rekreačnú funkciu.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #výrub lesov #SASKA