Osvetlenie v Prešove získalo novú funkciu: meria smog aj teplotu

V Prešove zavádzajú novinku. Na stĺpoch verejného osvetlenia meteostanice merajú ozón, teplotu či tlak vzduchu. Na stránke mesta sa obyvatelia dozvedia, či sú jednotlivé hodnoty bezpečné, alebo, naopak, neoplatí sa ísť na prechádzku.

12.02.2019 13:00
osvetlenie meranie ovzdusia Presov Foto: ,
Nenápadné malé škatule na stĺpoch osvetlenia sú meteostanice, inštalované sú na deviatich miestach v Prešove.
debata

Prepojenie meteostaníc s diaľkovým riadením verejného osvetlenia poskytuje informácie o aktuálnej teplote, vlhkosti, tlaku, hodnote ozónu, prachu v ovzduší, ale aj o oxide dusičitom, uhoľnatom a siričitom či UV indexe. Stanice umožňujú tiež zber, vyhodnotenie, prehľadné zobrazenie aktuálnych, ako aj historických údajov.

„Meteostanice poskytujú obyvateľom Prešova mnoho podrobných informácií o stave počasia a ovzdušia v danej lokalite,“ uviedla primátorka Andrea Turčanová v súvislosti s novinkou.

Prešovčania, ale aj záujemcovia z celého sveta si údaje môžu pozrieť na webovej stránke prešovskej samosprávy. „Jednotlivé merané veličiny, ako aj ich význam či medzné hodnoty sú podrobne popísané. Rovnako tak jednotlivé hraničné hodnoty je možné vyčítať z grafických ukazovateľov pod jednotlivými meranými veličinami,“ priblížil aplikáciu Branislav Seman zo spoločnosti O.S.V.O. comp, a. s., ktorá zabezpečuje verejné osvetlenie i meteostanice.

Jednoduchú orientáciu umožňuje aj farebné označenie meraných hodnôt. „Zelená znamená bezpečnú hodnotu, modrá prípustnú a červená hovorí o zvýšenej hodnote,“ dodal Seman.

Na úvodnej obrazovke sa nachádzajú priemerné údaje nameraných hodnôt za 24 hodín zo všetkých inštalovaných zariadení.

Prešovská samospráva smart city riešenia zavádza postupne. Ako prvé mesto na Slovensku začalo budovať systém diaľkového riadenia verejného osvetlenia, ktorý prináša okrem zníženia svetelného smogu aj úsporu nákladov. Už v prvej fáze ušetril Prešov státisíce eur a milióny kilowathodín elektrickej energie.

Koncept smart city v Prešove sa zameriava okrem životného prostredia a oblasti otvorenej samosprávy aj na oblasť dopravy, kde pripravuje dokument Masterplan, ktorý rieši stratégiu udržateľného rozvoja dopravy v meste. Plánom je vo vnútromestskej doprave zaviesť zelené vlny. Postupne by na hlavných cestných ťahoch mala vzniknúť koordinácia cestných svetelných signalizácií na princípe dynamického riadenia vrátane preferencie mestskej hromadnej dopravy.

Pri vypracovaní stratégie smart city Prešov bola mestu poskytnutá bezplatná odborná a metodická pomoc z úrovne Európskej investičnej banky a agentúry JASPERs. Prepojením i rozšírením smart projektov sa možnosti inteligentných technológií dokážu znásobiť a v konečnom dôsledku obyvateľom i návštevníkom mesta zvýšia kvalitu života. Zvýšia efektivitu fungovania, čím sa mesto stane bezpečnejším či energeticky úspornejším.

TV Pravda: Kam kráča slovenský vidiek? (vysielané 25.1.2019)

Video

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Prešov #osvetlenie