VIDEO: Bratov Paškovcov odsúdili za pouličnú bitku, odvolali sa

Na lavicu obžalovaných sa v stredu opäť posadili bratia Martin, Maroš a Branislav Paškovci, synovci nebohého politika a predsedu parlamentu Pavla Pašku. Dôvodom je brutálna bitka na košickej Hlavnej ulici, ku ktorej došlo v októbri 2015.

13.02.2019 16:48
Martin, Maroš a Branislav Paška, košice, súd Foto: ,
Bratia Martin, Maroš a Branislav Paškovci, synovci nebohého politika a predsedu parlamentu Pavla Pašku.
debata (12)
Video

Pri útoku utrpela zranenie Zuzana a jej priateľ Ján, účastníkmi incidentu boli ešte ďalší dvaja poškodení. Sudca Okresného súdu Košice I potvrdil rozsudok z novembra 2017, pričom podobne ako vtedy, sa aj v stredu obžalovaní bratia odvolali.

Vypovedal aj znalec z odboru psychiatrie

Pred vynesením rozsudku všetci traja uviedli, že sa cítia byť nevinní. Martinovi súd vymeral za prečin výtržníctva peňažný trest 500 eur, v prípade marenia tri mesiace väzenia. Jeho bratov Maroša a Branislava uznal za vinných z prečinov výtržníctva a ublíženia na zdraví. Dostali trest šesť mesiacov s podmienečným odkladom na jeden rok. Zároveň im určil povinnosť uhradiť škodu štyrom poškodeným.

Voči rozsudku sa odvolali nielen oni, ale aj prokurátor, a tak nie je právoplatný. Opäť sa teda celou záležitosťou bude zaoberať košický krajský súd. V prvom prípade na neverejnom zasadnutí v máji 2018 napadnutý rozsudok v celom rozsahu zrušil a vec vrátil na okresný súd. Stanovil, aby sa ešte vykonalo potrebné dokazovania. Sudca pribral do konania znalca z odboru psychiatrie, ktorý v stredu na súde aj vypovedal. Predmetom jeho skúmania bola poškodená Zuzana, ktorá podľa neho mala po čine adaptačnú poruchu.

„Pociťovala strach, úzkosť, obavy, zhoršenie spánku, došlo aj k vyhýbaniu sa spoločenským aktivitám,“ konštatoval znalec, podľa ktorého bol obvyklý život mladej ženy narušený a mala zhoršenú schopnosť sústrediť sa. Podotkol, že stavy, ktoré opísal, sa Zuzane vracajú, a to v prípadoch, ak ide o výsluchy alebo pojednávania v súvislosti s touto bitkou.

Prokurátor je za sprísnenie trestu

V záverečnej reči prokurátor trval na obžalobe z roku 2017 a žiadal, aby súd uznal vinu trojice bratov a trest im sprísnil. „Nezachytil som ľútostivý postoj,“ poznamenal prokurátor, ktorý navrhol aj osobne sa ospravedlniť poškodeným. Podľa splnomocnenca poškodených Daniela Lipšica sa ani po troch rokoch bratia neospravedlnili a „nemali ani štipku ľútosti“.

Svoje postoje nezmenil ani obhajca Paškovcov. Poznamenal, že symptómy adaptačnej poruchy nemusia súvisieť s incidentom, ale bežne sa vyskytujú aj u osôb, ktoré majú zvýšenú pracovnú činnosť či partnerskú disharmóniu. Navrhol, aby súd oslobodil jeho klientov, pretože skutok nie je trestný čin. V minulosti podľa názoru advokáta bratov boli výpovede poškodených nedôveryhodné a jeho klienti mali konať v nutnej obrane.

Branislav, Maroš a Martin Paškovci boli obžalovaní za incident z novembra 2015. Vtedy sa blízko pizzerie na Hlavnej ulici odohrala bitka. Zapojení do nej boli traja bratia so štyrmi poškodenými, dvoma mužmi a dvoma ženami. Predchádzalo tomu obťažovanie mladšej z nich, Zuzany, Branislavom Paškom. Podľa videozáznamu z bezpečnostnej kamery muža Zuzanin priateľ Ján odsotil. Potom k obom mužom pribiehajú Martin a Maroš a strhla sa bitka, kde dostala rany aj Zuzana, snažiaca sa mužov od seba oddeliť. Incident ukončili až policajti. Bratia Paškovci mali viac ako jedno promile v krvi, triezva nebola ani partia poškodených.

Najhoršie obstála Zuzana, ktorá utrpela otras mozgu, mala problémy s krčnou chrbticou a bola práceneschopná. Jej liečenie trvalo viac ako 40 dní, čo už znamená ťažkú ujmu na zdraví. Zvyšní traja poškodení utrpeli ľahšie zranenia. Ján si chcel chrániť priateľku Zuzanu, ktorú mal obťažovať Branislav a tak do muža sotil a ten potom spadol. Spomenutú udalosť riešil v priestupkovom konaní Okresný úrad. Vyhodnotili to tak, že nešlo o priestupok, ale nutnú obranu. Konanie preto bolo zastavené. Dvom bratom Paškovcom hrozil trest odňatia slobody na dva až päť rokov, Martinovi trest odňatia slobody na šesť mesiacov až tri roky.

Keď sa o prípade dozvedela verejnosť, Martin Paška musel odísť z funkcie technického riaditeľa Bytového podniku mesta Košice. Jeho brat Branislav prišiel o post vedúceho oddelenia verejného obstarávania a zdravotníckej techniky v košickej Univerzitnej nemocnici L. Pasteura a Maroša prepustili z polície pre porušenie služobnej prísahy.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #bitka