Spor o pohotovosť v Šali sa vyostruje

Časť všeobecných lekárov z okolia Šale neprinútila nastúpiť do pohotovostných ambulancií ani hrozba pokút. Ak ich nitrianska župa zaradí do služieb aj v marci, plánujú ich bojkotovať. Situáciu zatiaľ zachraňujú lekári, ktorí ťahajú služby za svojich ôsmich kolegov. Ak sa v najbližšom čase nič nezmení, ambulantné pohotovosti pre deti aj dospelých v Šali môžu zaniknúť.

14.02.2019 14:00
šala, pohotovosť, poliklinika Foto:
Poliklinika Nitrianskeho samosprávneho kraja v Šali, kde sídlila ambulancia pohotovosti.
debata

Detská pohotovosť 9. a 10. februára fungovala v improvizovanom režime. „Tí lekári, ktorí garantovali, že nenastúpia, do práce ani nenastúpili. Pokiaľ vieme, pohotovosť bola v týchto dňoch zabezpečená lekárkou z Nitry," informoval zástupca nespokojných lekárov Igor Kľačko.

Hovorkyňa Nitrianskeho samosprávneho kraja Oľga Prekopová potvrdila, že zabezpečili náhradu z iného spádového územia, keďže poskytovateľ zdravotnej starostlivosti, ktorý bol na rozpise služieb, si nesplnil svoju zákonnú povinnosť. V regióne je celkom 34 všeobecných lekárov pre deti a dospelých, ktorí by mohli viesť pohotovostnú ambulanciu, odmieta to osem z nich. Rovnaký scenár sa opakoval aj včera v ambulancii pre dospelých.

„Lekár, ktorý bol určený samosprávnym krajom, do práce neprišiel, preto dnes ordinujem ja," povedala všeobecná lekárka Gabriela Juríková. So šalianskou poliklinikou, ktorá prevádzkuje pohotovostnú ambulanciu, má Juríková podpísanú zmluvu a slúži dobrovoľne. Konanie kolegov vníma negatívne. „Je to nezákonné. Som tu na žiadosť samosprávneho kraja a pre potreby občanov," skonštatovala. Na otázku, či bude ochotná zaskočiť aj pri ďalších službách, lekárka odpovedala, že asi nie. „My dobrovoľníci sme vyťažení službami, ktorými sme sa zaviazali. Pevne verím, že do budúceho mesiaca sa situácia vyrieši a kolegovia, ktorí odmietajú slúžiť, dostanú od štátu výchovné zaucho v podobe finančných sankcií,“ dodala Juríková.

„Myslím si, že je to neúnosná situácia. Vždy som na strane lekárov, ale teraz nemám pocit, že by boli v práve," zhodnotila ďalšia lekárka, ktorá za svojich bojkotujúcich kolegov zaskakuje a neželá si byť menovaná. Ak títo lekári budú aj naďalej odmietať slúžiť, pohotovosť v Šali podľa nej zanikne. „Problémom je, že pohotovostné služby sú pre lekárov prácou nadčas. Z toho, že tu pracujem, nemám žiadne výhody," poznamenala lekárka.

Skončí sa spor zatvorením pohotovosti?

Situácia okolo šalianskej pohotovosti sa skomplikovala vo februári, keď župa prvýkrát zaradila na rozpis aj tých lekárov, ktorí s poliklinikou nepodpísali zmluvu a o služby nemali záujem. Stalo sa tak, keď sa časť slúžiacich lekárov vzbúrila s tým, že práce je veľa a sú preťažení. Nezazmluvnení lekári nastúpiť na pohotovosť odmietli. Svoj názor nezmenili, ani keď im župa pohrozila pokutou až do výšky 3 319 eur. Podľa našich informácií zatiaľ nikomu finančná pokuta vyrubená nebola.

„Denne nám chodia výhražné maily z VÚC, že ak nenastúpime, tak budeme sankcionovaní a že je našou povinnosťou do služby na pohotovosti nastúpiť," doplnil Kľačko. Rozpis na marec by mal byť známy v piatok 22. februára. Kľačko tvrdí, že zatiaľ nemajú informácie, či na ňom bude aj skupina nespokojencov. „Ak bude rozpis opätovne vyhotovený nezákonne, tak sme rozhodnutí nenastúpiť," deklaroval Kľačko. Lekárom prekáža, že rozpis pohotovostných služieb podpísala vedúca odboru zdravotníctva, nie lekár samosprávneho kraja, ako to určuje zákon.

Ak by sa celý spor skončil zatvorením pohotovosti v Šali, obyvatelia mesta a okolitých dedín by museli v prípade akútnej potreby cestovať do 13 kilometrov vzdialenej Galanty. Tamojšia nemocnica prevádzkuje detskú pohotovosť, pohotovosť pre dospelých zabezpečuje externý prevádzkovateľ. „Keďže Šaľa je súčasťou spádovej oblasti nemocnice, prípadný výpadok lokálnej ambulantnej pohotovostnej služby by predstavoval vyšší nápor na urgentný príjem. V nevyhnutnom prípade budeme musieť posilniť naše personálne kapacity. V každom prípade, zachovanie pohotovosti v Šali považujeme za veľmi dôležité," vyjadril sa Tomáš Kráľ, hovorca nemocnice v Galante.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pohotovosť #Šaľa