Policajt si vymýšľal pokuty, aby mal dobré hodnotenie

Trest tri roky odňatia slobody s podmienečným odkladom výkonu na dva roky s probačným dohľadom potvrdil dnes odvolací senát Krajského súdu v Banskej Bystrici pre 39-ročného policajta Rastislava Kurajského z Lovinobane. Ako príslušník oddelenia železničnej polície v Lučenci opakovane zneužil právomoc verejného činiteľa, pretože ukladal fiktívne pokuty za priestupky len preto, aby mal dobré hodnotenie. To sa nakoniec odrazilo v jeho mimoriadnom povýšení do hodnosti nadpráporčíka.

14.02.2019 13:09
debata (13)

Prokurátor jeho konanie kvalifikoval ako pokračovací zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa. Kurajský od januára do októbra 2015 uložil 18 občanom vymyslené blokové pokuty, čím dosiahol lepšie výsledky ako jeho kolegovia. Robil to tak, že občanovi, ktorý spáchal priestupok, uložil pokutu a dal mu blok. Peniaze zinkasoval aj ich odviedol, ale časť blokov využil na „uloženie pokuty“ občanom, ktorí nič nespáchali a o „pokute“ ani nevedeli. Následne nevinných fiktívne „pokutovaných“ občanov Kurajský zaviedol do systému evidencie priestupkov a spôsobil im problémy.

Tým osemnástim poškodeným sa po odhalení Kurajského konania polícia ospravedlnila a zo systému priestupkov ich vymazala. Policajt z fiktívnych pokút nemal žiaden finančný prospech, iba dobrý pocit, že záznam zo služby „nebol prázdny“ a mal pozitívne hodnotenie. Kauza sa prevalila po tom, ako na neho poukázali jeho kolegovia.

Kurajský pracoval na železničnom oddelení polície viac ako rok. Príslušníkom PZ sa stal v októbri 2002. Začínal na hraničnom priechode v Šiatorskej Bukovinke, potom bol v Žiari nad Hronom a odtiaľ sa dostal na Okresné oddelenie PZ v Lučenci.

Policajta za „fiktívne“ pokuty uznal Okresný súd v Lučenci za vinného a uložil mu podmienečný trest tri roky s dvojročným probačným dohľadom. Mohol mu uložiť trest odňatia slobody na štyri až desať rokov, ale vymeral podmienku, pretože Kurajský viedol usporiadaný život, doteraz nebol trestaný a ku skutku sa priznal. Zavážilo i kladné hodnotenie z pracoviska.

Proti verdiktu prvostupňového súd sa Kurajský odvolal s tým, že odvolací senát by mohol vec odstúpiť na priestupkové konanie. Krajský senát však jeho návrh zamietol a rozsudok Okresného súdu v Lučenci potvrdil. Predseda senátu poukázal na logo polície „Pomáhať a chrániť“, ktoré sa Kurajskému nedarilo veľmi napĺňať. Jeho konanie označil za veľmi závažné, pretože ním poškodil väčšie množstvo ľudí a privodil si lepšie hodnotenie. Po rozhodnutí odvolacieho súdu s Kurajským polícia ukončí služobný pomer. Na odvolacie konanie prišiel Kurajský ešte v rovnošate príslušníka Policajného zboru.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #Banská Bystrica