Pri kúpe šteniatka si všímajte aj chovnú stanicu

Bezhlavé množenie "čistokrvných" psov je výnosný biznis. Podľa zvieracej ombudsmanky sa mu darí najmä na južnom Slovensku. Sieť obchodníkov, ktorú sa podarilo rozbiť talianskym a slovenským policajtom len minulý týždeň, určite nie je jediná.

14.02.2019 15:00
buldog, pes, množiareň Foto:
Viktor, vyhladovaný anglický buldog z množiarne, našiel sa v jame hnoja na družstve. Keď ho vytiahli, nehýbal sa. Dlhodobo vyhladovaný, s jazvami a ranami po celom tele, plný hnisu a zápalov. Páchateľ: neznámy, nepotrestaný.
debata (2)

Zvieracia ombudsmanka Dorota Čajovec pripomína, že ročne jej úrad rieši desiatky podnetov, ktoré sa týkajú nelegálneho množenia zvierat. „Respektíve s dôvodným podozrením, že ide o nelegálne množenie a nedodržanie podmienok chovu. Aj nedávno nás oslovilo naše členské združenie s podnetom od človeka, ktorý si kúpil psíka. Keď videl, v akých podmienkach ‚chovná stanica‘ existuje, obrátil sa na nás,“ vysvetľuje.

Podľa ochranárov sa tomuto „podnikaniu“ darí najmä na južnom Slovensku. „Geograficky ide často o južné okresy. Aj aktuálne riešime prípad z Nových Zámkov,“ dodáva. Opisuje, ako nelegálne množiarne vyzerajú v reáli. Psy žijú v hygienicky nevyhovujúcich podmienkach, chýba im pohyb, sú choré a neošetrované, žijú vo vlastných výkaloch, nemajú dostatočný prístup ku krmivu a k čerstvej vode. „Mláďatá sú príliš skoro odstavené od matky. Následkom týchto podmienok sú defekty, zdravotné a psychické problémy zvieraťa,“ zdôrazňuje Čavojec. K najhorším množiarňam radí tie, kde žijú zvieratá v pivničných priestoroch, nedostanú sa ani na čerstvý vzduch, ani na denné svetlo.

Prostredie nelegálnych množiarní často nenapĺňa potreby zvierat. Trpia vývojovými chybami ako epilepsia či slepotou, neurologickými alebo srdcovými chorobami. Čavojec pripomína aj defekty pohybového aparátu, atrofiu svalstva, keďže im chýba pohyb, zápaly uší, ochorenia kože, onkologické choroby či parazity. Ak sa aj šteňatá dožijú dospelosti, potrebujú prakticky celoživotnú starostlivosť.

Ďalší následok množenia - psík čivava s... Foto: Bullterier rescue / Pes v núdzi
čivava, množiareň, pes Ďalší následok množenia - psík čivava s deformáciami. Navyše majiteľom aj spadol zo stola, mal zlomenú sánku a neprežil. To ako vyzeral, je dôsledok množenia.

Príkladom je aj ostatný prípad z Nitry, odkiaľ šteniatka francúzskych buldočkov a trpasličích pudlov putovali do talianskeho Neapola. Na tamojšiu políciu sa obrátilo niekoľko majiteľov, ktorým psíky krátko po kúpe uhynuli. Talianskej a slovenskej polícii sa podarilo vysledovať a rozbiť túto sieť. V Nitre zatkli 54-ročnú Alenu O. s jej 33-ročným synom Jánom, ktorí čakajú na vydanie do Talianska. Podľa polície na Slovensku nakupovali šteniatka za 30 až 100 eur, pripravili im falošné dokumenty o čistokrvnosti a vyviezli ich do Neapola, kde ich predávali rádovo za tisícku až dve. Predpokladá sa, že takto zarobili približne milión eur.

Ombudsmanka pripomína, že Taliansko nie je jedinou konečnou krajinou. „Máme informácie o nelegálnom vývoze aj do Francúzska, Belgicka, Nemecka…“ tvrdí. Upozorňuje, že hoci sú zvieratá deklarované ako čistokrvné, až v dospelosti sa ukáže, že ide o krížence. Mávajú nielen falošné doklady o pôvode, ale aj očkovacie preukazy či čipy bez potrebných údajov. „Množitelia tieto povinnosti nerešpektujú,“ dodáva.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Trenčín #pes #ochranári