Epidemiológovia v Banskobystrickom kraji zaznamenali osýpky i žltačku

Epidemiológovia v Banskobystrickom kraji zaznamenali v tomto týždni žltačku typu A, osýpky a predpokladaný výskyt detskej obrny. Informovala o tom v piatok hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici Mária Tolnayová.

15.02.2019 17:21
debata (1)

„Epidemiológovia RÚVZ v okrese Revúca hlásia ďalší potvrdený prípad osýpok. Ide o 1,5-ročné neočkované dieťa, ktoré bolo hospitalizované v Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou v Košiciach, toho času v pestúnskej starostlivosti v okrese Revúca. V ohnisku nákazy boli zabezpečené protiepidemické opatrenia,“ konštatovala Tolnayová.

V okrese Brezno sa zasa vyskytlo ochorenie na vírusovú hepatitídu typu A u dospelej ženy, ktorá sa vrátila z Afriky. Epidemiológovia ochorenie vykazujú ako importovanú nákazu.

„Z Breznianskeho okresu hlásia aj prípad suspektného ochorenia na akútnu chabú obrnu typu GuillainBarré. Je to ochorenie, ktoré postihuje nervový systém, pričom jeho najväčším charakteristickým znakom je postihnutie periférnych nervov a nervových koreňov zápalového charakteru,“ priblížila Tolnayová.

Podľa nej ide o päťročné dievčatko. Najprv malo teplotu, kašeľ bez vykašliavania hlienov a soplíky. Potom bolesti dolných končatín, nemohla sa postaviť na nohy, pohybovala sa len po kolenách. Následne ju hospitalizovali. Odborníci odobrali materiál na mikrobiologickú diagnostiku. Dieťa bolo proti detskej obrne očkované.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Banská Bystrica #žltačka #osýpky