V Banskobystrickom kraji chrípka udrela naplno, podľa epidemiológov chorých pribudne

Vo všetkých 13 okresoch Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) zaznamenali epidemiológovia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici v tomto týždni lokálne epidémie respiračných a chrípkových ochorení. V porovnaní s uplynulým týždňom je viac než o 15 percent vyšší výskyt akútnych respiračných ochorení (ARO), chrípky a jej podobných ochorení (CHPO) o 27 percent. TASR o tom informovala hovorkyňa banskobystrického RÚVZ Mária Tolnayová.

17.02.2019 17:04
dýchacie cesty, hrdlo, chrípka, angína,... Foto:
Chorých stále pribúda.
debata (3)

„Pre výskyt sezónnej chrípky je momentálne v BBSK zatvorených až 75 materských, základných a stredných škôl. Pre riziko nákaz sú zakázané návštevy v nemocniciach v Rimavskej Sobote, Revúcej a vo Zvolene,“ konštatovala Tolnayová s tým, že sa tak potvrdili očakávania epidemiológov. Tí predpokladajú, že výskyt ARO i CHPO bude v týchto týždňoch narastať.

Podľa hovorkyne je v BBSK v súčasnosti 14 424 chorých na ARO, čo reprezentuje prepočítanú chorobnosť takmer 3567 osôb na 100 000 obyvateľov. Najvyšší počet chorých je v okresoch Lučenec, Rimavská Sobota, Veľký Krtíš a Banská Bystrica.

CHPO sa vyskytli v 2122 prípadoch, čo je chorobnosť 525 ľudí na 100 000 obyvateľov. Chrípka najviac trápi ľudí v okresoch Lučenec, Brezno a Veľký Krtíš.

Ochorenia najčastejšie postihujú vekovú skupinu seniorov, adolescentov a žiakov základných škôl.

„Epidemiológovia opätovne upozorňujú, že tieto ochorenia by ľudia nemali podceňovať, mali by ich vyležať a adekvátne liečiť pod dozorom lekára. Príznakmi chrípky sú bolesti hlavy, zimnica, triaška, teplota nad 38 stupňov Celzia v trvaní dva až tri dni, bolesti kĺbov a svalov, výrazná únava, suchý a dráždivý kašeľ, bolesti hrdla či pocit upchatého nosa bez výtoku. Treba sa vyhýbať veľkým kolektívom a venovať zvýšenú pozornosť hygiene – pravidelnému umývaniu rúk, používaniu jednorazových vreckoviek a vo zvýšenej miere konzumovať vitamíny,“ dodala Tolnayová.

TV Pravda: Lekárka: Chrípka je vážne ochorenie, nie je to iba prechladnutie (vysielané 10.2.2019)

Video
3 debata chyba
Viac na túto tému: #chrípka #epidémia