Do Krompách si na pomoc zavolali tank. Pozrite si ťažný stroj v akcii

Ťažká hasičská technika aj ťažný tank odstraňuje vykoľajené nákladné vagóny zo železničnej trate pri Krompachoch. Zdá sa však, že na túto trať sa vlaky nedostanú ani v stredu.

18.02.2019 18:00
debata (38)

VIDEO: Takýto tank dokáže potiahnuť aj niekoľko desiatok ton a vyslobodí aj vykoľajené vagóny.

Video

Hasiči s pracovníkmi Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) v pondelok postupne odstraňovali z trate jednotlivé vagóny, ktoré prázdne vážia približne 25 ton. Postupovať musia opatrne, a tak úplné uvoľnenie trate plánujú až v noci z pondelka na utorok. Okolie stráži polícia, netradičná činnosť na železničnej trati prilákala množstvo divákov, a to nielen z Krompách, ale aj blízkeho okolia.

„Po ukončení týchto prác sa v utorok začne s opravami jednej koľaje a v stredu druhej poškodenej koľaje. Ak všetko pôjde, v utorok by mohla byť jedna koľaj sprejazdnená, následne aj druhá,“ informoval Michal Lukáč, hovorca ŽSR. Spresnil, že vykoľajený vlak poškodil nielen koľaje, ale aj výhybky. Spresniť výšku škody, ktorá vznikla, ešte nevedel. Polícia, ktorá prípad vyšetruje, odhadla škodu minimálne na 100-tisíc eur.

K nehode nákladného vlaku s deviatimi vozňami, ktorý patrí súkromnému prepravcovi, došlo ešte v sobotu 16. februára podvečer, okolo pol siedmej. Mimo trate sa ocitlo osem vagónov naplnených pieskom. Najskôr sa vykoľajil jeden vozeň, súprava sa roztrhla a následne zišlo z trate ďalších sedem. Našťastie sa pri tejto nehode nikto nezranil.

Trať medzi Spišskými Vlachmi a Margecanmi je neprejazdná, a tak Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) od soboty v tomto úseku zabezpečuje náhradnú autobusovú dopravu.

„Meškanie v súvislosti s poskytovaním náhradnej autobusovej dopravy sa odhaduje v rozsahu približne 60 minút. Odrieknutie vlakov v dotknutých úsekoch nepredpokladáme. Štandardné diaľkové vlaky v smere Bratislava – Košice idú po stanicu Spišské Vlachy, kde je zabezpečený prestup do autobusov smerujúcich do Margecian. Súpravy vlakov zo smeru Bratislava – Košice sú „otáčané“ v stanici Spišské Vlachy a súpravy zo smeru Košice – Bratislava zase v stanici Margecany,“ uviedol hovorca spoločnosti Tomáš Kováč.

Práce na trati a prestupovanie cestujúcich na náhradnú autobusovú dopravu spôsobujú asi 60-minútové meškanie jednotlivých vlakových spojení.

Vlaky nočnej diaľkovej dopravy budú podľa neho vedené odklonom cez Kežmarok a Plaveč. Podľa stavu odstraňovania vagónov a opravy trate železnice nepredpokladajú, že sa podarí do stredy 20. februára plnohodnotne obnoviť dopravu.

„Všetkým cestujúcim odporúčame sledovať našu internetovú stránku alebo sa informovať v Kontaktnom centre ZSSK na čísle 18 188. Napriek jeho personálnemu posilneniu je predpoklad, že linka môže byť v špičke preťažená, preto prosíme o pochopenie a trpezlivosť,“ doplnil Kováč.

© Autorské práva vyhradené

38 debata chyba
Viac na túto tému: #Krompachy #vykoľajenie vlaku #nákladný vlak