K plynulej doprave v pondelok v Bratislave prispeli podľa polície aj viaceré firmy

Kolapsu dopravy v Bratislave po spustení rozsiahlych dopravných obmedzení zabránili v pondelok (18. 2.) aj viaceré firmy. Uviedli to na utorkovej tlačovej konferencii zástupcovia polície.

19.02.2019 16:56
doprava, gagarinova Foto: ,
Pondelok bol prvým zaťažkávacím dňom pre Bratislavu s dopravnými obmedzeniami. Pohľad na Gagarinovu ulicu.
debata

Poukázali pritom na firmu Slovnaft, ktorá v predstihu upravila svoju logistickú činnosť, ale aj na iné firmy, ktoré svojim zamestnancom umožnili pracovať z domu. Polícia podotýka, že z jedného dňa sa nedajú robiť závery a Bratislavu čaká z hľadiska dopravy ešte náročné obdobie, a to aj pre organizáciu podujatí v rámci krajín V4, OBSE či pre majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji.

VIDEO: Ako to vyzeralo v pondelok ráno na bratislavských cestách?

Video

Polícia v pondelok v Bratislave výraznejšie zdržania v doprave nezaznamenala. Situáciu monitorovala aj z vrtuľníka, prostredníctvom kamier a v teréne boli aj policajné hliadky. „V pondelok sme zaznamenali v Bratislavskom kraji osem dopravných nehôd a 16 škodových udalostí. V okresoch Bratislava I a Bratislava II bola jedna dopravná nehoda, ktorá bola však mimo dotknutého územia, a nezaznamenali sme ani jednu škodovú udalosť, ktorá by mala súvis s plynulosťou a bezpečnosťou v cestnej premávke na ceste I/63, na Prístavnej, Košickej, Páričkovej alebo na Mlynských nivách,“ spresnil zástupca riaditeľa Krajského dopravného inšpektorátu Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) v Bratislave Tibor Sekula.

Počas monitoringu zaznamenala polícia problematickú priepustnosť napríklad na výjazde z Dolnozemskej smerom na Prístavný most. Zhustenie premávky bolo na Prístavnom moste a rovnako aj smerom na Bajkalskú ulicu. Problémový bol aj zjazd z diaľnice D1 smerom na Gagarinovu. Vodiči nereagovali na zmenu dopravného značenia najmä na Páričkovej ulici.

Prvý zaťažkávací deň pre Bratislavu s...
Prvý zaťažkávací deň pre Bratislavu s...
+10Prvý zaťažkávací deň pre Bratislavu s...

Riaditeľ operačného odboru KR PZ v Bratislave Viktor Tuma vníma pozitívne, že verejnosť pre dopravné obmedzenia nezneužívala v pondelok tiesňové linky, ale svoje otázky a podnety smerovala na bezplatnú informačnú linku 0800 242 000. „Na túto linku sa v pondelok obrátilo 99 občanov. Najčastejšie žiadali informácie v oblasti dopravnej situácie. V ktorých častiach Bratislavy sú najväčšie zápchy a kadiaľ sa to dá obísť,“ spresnil. Ľudia mali aj podnety k dopravnému značeniu a organizácii dopravy, ktorými sa zaoberajú dopravní inžinieri a pracovníci magistrátu.

Polícia upozorňuje na to, že dopravným obmedzeniam v Bratislave nie je koniec a z jedného dňa sa nedá predpovedať, či ku kolapsu dopravy v hlavnom meste nedôjde. „Prijímanie definitívnych záverov po jednom dni je predčasné. Vnímame, že ešte tento a budúci týždeň je ovplyvnený jarnými prázdninami,“ podotkol riaditeľ KR PZ v Bratislave Adrian Pavlík. Upozornil na 14 nahlásených akcií v Bratislave, ktoré môžu ovplyvniť dopravu v hlavnom meste, z toho jednou bude svetový šampionát v ľadovom hokeji.

Dopady dopravných obmedzení môžu zmierniť aj posilnené vlaky

Dopady súčasných dopravných obmedzení v Bratislave môže podľa Ministerstva dopravy a výstavby SR (MDV) zmierniť aj vlani a v súčasnosti posilnená kapacita osobných vlakov v okolí hlavného mesta. Spoločnosť RegioJet, a. s., najnovšie od pondelka zvýšila prepravnú kapacitu troch ranných vlakových spojov na železničnej trati Bratislava – Dunajská Streda – Komárno.

Pre zvýšený záujem ľudí o využívanie železničnej dopravy na trase Bratislava – Komárno pribudli ešte vlani v júli dve súpravy radu DB 628. „To sa v plnej miere premietlo od septembra posilnením viacerých vlakov v rannej aj poobedňajšej špičke v smere do aj z Bratislavy. Od 1. októbra 2018 bol zavedený nový ranný vlak z Dunajskej Stredy (odchod 5:53) do Bratislavy (príchod 7:02),“ informovalo ministerstvo dopravy.

Ďalšie a zároveň najnovšie posilnenie kapacity na trati Bratislava – Komárno od 18. februára je podľa rezortu len prirodzeným vyústením jeho úsilia, ako zlepšiť kvalitu každodenného dochádzania obyvateľov z tejto časti do hlavného mesta. Neskôr v priebehu tohto roka, predbežne v lete, je v pláne nasadenie namiesto troch ranných spojov dvojpodlažných vlakov. Jednokoľajná trať Bratislava – Komárno už neumožňuje pridanie ďalších súprav.


VIDEO: Pozrite si nový podchod na Hlavnej stanici v Bratislave

Video

Ministerstvo dopravy tvrdí, že pravidelne sleduje vývoj frekvencie v jednotlivých vlakoch, vyhodnocuje obsadenosť a využívanie spojov v regionálnej železničnej doprave. Už vlani pri letnej zmene grafikonu zaviedla Železničná spoločnosť Slovensko, a. s., 56 nových vlakových spojení na najfrekventova­nejších tratiach zo Senca a z Trnavy do hlavného mesta, aby ľudia nemuseli čakať v dopravných zápchach. Obmedzenia v doprave v Bratislave boli pôvodne plánované vlani na jeseň, no pre komunálne voľby boli odložené a zavedené od 15. a 18. februára.

„Išlo o jedno z najvýraznejších zahustení železničnej dopravy v okolí hlavného mesta a navýšenie vlakových kilometrov, keď na linke Senec – Bratislava-Nové Mesto – Bratislava-Petržalka jazdí 29 nových vlakov, ktoré už pomáhajú odbremeniť MHD. Zároveň spájajú najväčšie sídlisko Petržalka vlakmi mimo územia Bratislavy, teda s okolitými obcami Ivanka pri Dunaji, Bernolákovo či s Pezinkom,“ pripomenul rezort dopravy.

Ďalších 27 nových vlakov premáva na úseku Trnava – Bratislava-Nové Mesto. Každý vypravený vlak má približne tristo miest na sedenie, v pracovných dňoch jazdia každých tridsať minút a v ranných špičkách aj častejšie. Na staniciach v Bratislave sú zároveň zabezpečené aj prípoje na MHD a verejnú dopravu v rámci Integrovaného dopravného systému v Bratislavskom kra­ji.

„Zároveň veľmi dôležitá je pre nás štúdia realizovateľnosti pre dopravný uzol Bratislava, ktorá navrhne optimálne riešenia na modernizáciu železničnej dopravy na území hlavného mesta až po hranicu s Maďarskom a Rakúskom,“ uviedlo ministerstvo dopravy. „Ukončenie štúdie je naplánované na marec a veríme, že nám ukáže správnu cestu, ako na roky dopredu rozhodnúť o tom, kde a ako najlepšie prevádzkovať vlaky aj električky, aby to fungovalo čo najlepšie,“ dodal rezort dopravy.


VIDEO: Nová stanica Filiálka môže Bratislavu zbaviť bremena

Video
debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #dopravné obmedzenia