Investor hotela Kyjev rokoval s primátorom a starostkou Starého Mesta

Developer Lordship, ktorý je cez svoju dcérsku spoločnosť SK Centre vlastníkom bývalého hotela Kyjev v Bratislave, rokoval s primátorom hlavného mesta Matúšom Vallom a starostkou bratislavskej mestskej časti Staré Mesto Zuzanou Aufrichtovou. Predseda predstavenstva spoločnosti Lordship Jonathan Jackson s predstaviteľmi samospráv rozoberali budúcnosť časti centrálneho priestoru v Bratislave.

20.02.2019 14:49
debata (20)

Motiváciou majiteľa budovy bývalého hotela Kyjev ku stretnutiu s novým vedením mesta a mestskej časti bola snaha o transparentné riešenie investorských zámerov v centre Bratislavy. Verí, že konečná podoba tohto priestoru by mala vzísť z diskusie so zástupcami Bratislavčanov.

Jackson informoval Valla a Aufrichtovú, že sa už dvakrát snažil v spolupráci s mestom o zmenu územného plánu celého bloku 17/9 zóna Dunajská, ktorá by pomohla riešiť súčasný a podľa neho nikomu nevyhovujúci stav. V priebehu posledných 15 rokov, odkedy je budova hotela Kyjev v jeho vlastníctve, však ku zmene neprišlo. „Aj preto sme sa rozhodli postupovať v rámci regulatív súčasného platného územného plánu a zamýšľame budovu bývalého hotela zrekonštruovať v súlade s ním. Na mieste dnešného parkoviska plánujeme realizáciu nového administratívneho objektu,“ povedal na stretnutí Jackson.

Parkovanie by podľa neho zákazníci našli v podzemných garážach. Zároveň by chcel investor v trojuholníku ulíc Rajská a Špitálska, kde je v súčasnosti nefunkčná rampa do podzemia, vytvoriť nové námestie pre Bratislavčanov. To by plynulo nadväzovalo na Kamenné námestie a Námestie SNP, ktoré chce mesto revitalizovať podľa projektu Živé námestie. „Obytné domy, ktoré investor vlastní v priestore Kamenného námestia, by v budúcnosti nahradili byty dizajnovo zapadajúce do zrekonštruovanej zóny. Terajší technický a konštrukčný stav nedovoľuje veľa,“ spresnil developer. Zástupca spoločnosti Lordship informoval primátora a starostku, že sa už stretol na rokovaniach s novým majiteľom obchodného domu (bývalý Prior) na Kamennom námestí Georgom Trabelssiem.

Developer je ochotný sa podieľať na spoločnom postupe s majiteľom obchodného domu a hľadať s ním cestu k rekonštrukcii oboch objektov na Kamennom námestí. „Ak chcú mať obyvatelia Bratislavy funkčný verejný priestor v okolí hotela, je nutné zasiahnuť aj do jeho výzoru. Súčasná fasáda na budove bývalého hotela Kyjev totiž nespĺňa moderné tepelno-izolačné a ďalšie technické kritéria, a preto je potrebné ju pri rekonštrukcii vymeniť,“ tvrdí investor.

Primátor Matúš Vallo podľa developera zdôraznil, že priestor Kamenného námestia je pre hlavné mesto veľmi cenným územím, v ktorom treba riešiť bezpečnosť, kvalitu verejného priestoru a mestotvorné funkcie v úzkej nadväznosti na priľahlé Námestie SNP. V tejto súvislosti hlavné mesto pripraví vstupy do ďalšej diskusie. Mesto má pre územie Kamenného námestia a blízkeho Námestia SNP už víziu, ktorá vychádza z projektu Živé námestie a ktorá by sa mala zhmotniť v pripravovanej urbanisticko-architektonickej súťaži.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #hotel kyjev