VIDEO: V Hnúšti bojujú za svoje osemročné gymnázium

Ťažko skúšaný región dostal ďalšiu nečakanú ranu. Gymnázium Mateja Hrebendu v Hnúšti existuje 85 rokov a už štvrťstoročie v ňom funguje aj osemročná forma štúdia. Nedávno sa však dozvedeli, že v nasledujúcom školskom roku nebudú môcť otvoriť prvý ročník. Pre učiteľov, žiakov a rodičov je to obrovské sklamanie, preto sa rozhodli zabojovať petíciou.

22.02.2019 16:50
debata (1)

O neotvorení prvého ročníka osemročného štúdia sa v škole dozvedeli náhodou. „Prax v minulosti bola taká, že sme vždy dostali plán výkonov pre osemročné štúdium a zvlášť pre štvorročné. Nemilo nás teda prekvapilo, že teraz nám nič neprišlo. Dozvedeli sme sa to až mesiac potom, keď sme to našli na internete,“ hovorí zástupkyňa riaditeľky Blažena Hrušková. Rozhodli sa však konať a zvolali výbor rodičovského združenia. Ten navrhol protestovať petíciou, pričom zozbierali 1 638 podpisov. Poslali ich už ministerke školstva aj županovi.

Video

Zástupkyňa pripomína, že o nich rokovali bez nich. V Banskobystrickom kraji majú na osemročných gymnáziách 239 miest pre prvákov. Komisia školstva na okresnom úrade však rozhodla, že Hnúšťa ako jediná škola bude mať nula miest v prvom ročníku. „Zaráža nás to o to viac, že v niektorých mestách sú aj dve gymnáziá. Pritom naša spádová oblasť má viac ako 60 kilometrov. Chodia sem deti z Utekáča, Klenovca, Tisovca, Hrachova aj Kokavy nad Rimavicou,“ vymenovala okolité mestá a obce.

Problém je tiež v tom, že väčšinu žiakov majú práve na osemročnom štúdiu, do štvorročného sa im zvyknú hlásiť len zhruba traja. Tých potom so súhlasom rodičov pričleňujú k „osemročným“. Triedu prvákov štvorročného štúdia teraz nemajú ako naplniť, keďže žiakov si odčerpali už predtým z piateho ročníka. Rodičia teraz podľa Hruškovej nemajú možnosť, aby svojim deťom zabezpečili tento typ vzdelania.

„Jedenásťročný žiak určite nebude cestovať desiatky kilometrov napríklad do Rimavskej Soboty. Škola je živý organizmus, sú tu nejakí ľudia, a tí musia žiť aj tu, v tomto prostredí. Tento región je dosť skúšaný už tým, že tu nie sú pracovné príležitosti. Keď nedokážeme poskytnúť už ani vzdelanie, je to veľmi smutné,“ uzavrela s tým, že momentálne majú 144 žiakov.

Aktuálna situácia zarmútila mnohých rodičov, ktorí mali v pláne prihlásiť deti na hnúšťanské gymnázium. „Dcéra je veľmi šikovná, chcela tam ísť. Povedala mi, že medzi súčasnými spolužiakmi sa nudí. Teraz sme veľmi sklamaní,“ hovorí Alexandra Dobošová. V základnej škole sa podľa nej deti navzájom brzdia, preto jej chceli poskytnúť niečo lepšie. „Takto sa nebude rozvíjať tak, ako by sme si želali,“ podotkla. Podobne je na tom aj Mária Sýkorová. „Tiež sme tam chceli dať dcéru. Veľmi nás mrzí, že to nepôjde, lebo má výborné výsledky a ten systém výučby by jej dal určite viac,“ myslí si. Stále dúfa, že sa niečo stane a ročník otvoria. „Najbližšie gymnázium je potom až v Rimavskej Sobote, ale dochádzať tam by bolo veľmi náročné,“ dodala.

Znechutení sú aj mnohí maturanti. „Študujem v Hnúšti osem rokov a dalo mi to veľmi veľa. Poznám viacerých, ktorí teraz chceli ísť do prvého ročníka, no zrejme im to nebude umožnené. Týka sa to aj môjho mladšieho brata, čo ma veľmi mrzí,“ povedala Viktória Dovalová z Klenovca. Za pravdu jej dal aj Daniel Severíni z Kokavy nad Rimavicou. „Nepáči sa mi, aká situácia tu nastala. Som žiakom štvorročného štúdia a párkrát som oľutoval, že som sem neprišiel už skôr. Cítil som vedomostné rozdiely medzi mnou a spolužiakmi, ktorí prišli už z piatych ročníkov. Mal som čo doháňať, kvalita vyučovania je tu značne iná ako v základných školách,“ tvrdí.

Všetko však nasvedčuje tomu, že napriek petícii sa nepriaznivý stav nezmení. Z tlačového oddelenia ministerstva školstva nám odpísali, že v prípade Gymnázia v Hnúšti jeho zriaďovateľ, teda Banskobystrická župa, nepodal v zákonnej lehote odvolanie proti rozhodnutiu príslušného okresného úradu, ktorý im nepridelil miesta v prvom ročníku osemročného štúdia. „Ministerstvo preto nemohlo a nemôže v tejto veci konať. Bola mu doručená žiadosť zo strany školy, no v zmysle zákona mal v jej záujme konať Banskobystrický samosprávny kraj, čo však neurobil. Toto rozhodnutie je, žiaľ, už nemenné,“ uviedli.

Župa neodpovedala, prečo sa voči rozhodnutiu okresného úradu neodvolala. Jej hovorkyňa Marcela Glevická však potvrdila, že v Hnúšti určil okresný úrad počet žiakov v roku 2019 nula. „Banskobystrický samosprávny kraj akceptoval jeho rozhodnutie,“ uviedla s tým, že aktuálne v kraji funguje 17 gymnázií, z toho 11 aj s osemročnou formou štúdia.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Hnúšťa #gymnázium