VIDEO: Pätnásťmetrové plamene vystrašili Bánovce. Pozrite si nočné zábery

Obrovský požiar vystrašil v pondelok v noci Bánovčanov. V plameňoch sa ocitol areál bývalej Preglejky, kde sa aktuálne nachádza výrobná hala, množstvo malých prevádzkok aj skladisko. Vo viacerých firmách, ktoré tu sídlia sú zamestnané desiatky ľudí, okrem iného aj drobní živnostníci ako klampiari, či starožitníci. Obyvatelia mesta vybiehali v noci zo svojich domov iba v pyžamách a pozerali sa na zničujúci oheň, ktorý z haly preskakoval aj na ďalšie budovy. Okrem plameňov, ktoré šľahali vysoko do výšky sa ľuďom naskytlo aj nevšedné divadlo. Z horiacej haly začal vystreľovať ohňostroj, ktorý tu bol uskladnený. Firmy, ktoré dnu mali prevádzky, tu boli navyše poväčšinou načierno.

26.02.2019 09:08 , aktualizované: 14:21
debata (1)

VIDEO: Obrovský nočný požiar v Bánovciach nad Bebracou.

Video

„V pondelok, krátko po jednej hodine v noci bol ohlásený rozsiahly požiar výrobnej haly, ktorý sa veľmi rýchlo rozšíril na ďalšie priľahlé objekty. Udalosť sa stala na Trenčianskej ceste v Bánovciach nad Bebravou,“ povedal hovorca trenčianskych hasičov Marián Petrík. Na zásah leteli hasiči z celého okolia. Na miesto dorazilo 40 hasičov z Trenčína, Bánoviec, Partizánskeho aj Prievidze, ale aj z Nitrianskeho kraja, konkrétne z Topoľčian so 14 vozidlami, ktorým asistovalo dvadsať členov posádky dobrovoľných hasičov s deviatimi kusmi techniky. Hasiči požiar lokalizovali krátko po štvrtej hodine nadránom. „Pri požiari sa nikto nezranil. Na miesto udalosti smeruje aj expertízna skupina na zisťovanie príčin vzniku požiarov,“ uzavrel M. Petrík. Následkom ohňa vznikla obrovská škoda, už pri predbežnom vyčíslení presahuje štyristotisíc eur. „Je to priemyselný areál, nachádza sa tu veľa subjektov od výroby plastových okien, spracovanie drevnej hmoty až po distribúciu potravinárskych výrobkov,“ povedal riaditeľ trenčianskych hasičov Igor Šenitko. Ten vraví, že bolo ťažko odhadnúť, v akých podmienkach budú hasiči s ohňom bojovať a tiež to, aký bude nesmierne rozsiahly.„V ta­kýchto prípadoch, ako sú priemyselné objekty a ešte vzhľadom k tomu, že sa to stalo v nočnýc hodinách sú tie informácie nedostačujúce, takže hasiči idú na miesto udalosti bez adekvátnych informácií,“ dodal I. Šenitko. Keď hasiči dorazili na miesto, požiar bol už natoľko rozsiahly, že o záchrane objektu, kde zrejme vznikol požiar nemohlo byť ani reči, hasiči sa už mohli pokúsiť len ochrániť ostatné budovy, aby sa nechytili tiež. Hasičom komplikovalo situáciu aj veterné počasie, obrovským problémom bola aj pyrotechnika, ktorá tu bola uskladnená. „Podľa indícií, ktoré máme, vyzerá, že tam bola aj nejaká pyrotechnika,“ potvrdil I. Šenitko.

Požiar výrobnej haly vypukol už v noci
S požiarom výrobnej haly v Bánovciach nad...
+4Pri požiari vznikla škoda 400-tisíc eur.

Horieť podľa všetkého začalo práve vo firme na výrobu plastových okien, kde pracujú približne dve desiatky zamestnancov. V čase vzniku požiaru bola prázdna. Oheň veľmi rýchlo pohltil aj ďalšie prevádzky. „Bolo tu veľa súkromníkov, živnostníkov, drobných podnikateľov, malá autodieľňa, požičovňa náradia, vyrábal sa tu nábytok, asi dvadsať rôznych prevádzok. Tí ľudia to nemali ani poistené, teraz prišli o prácu, o priestory o všetko. V dielni klampiara bolo auto, niekoľko drahých motoriek, náradie, vybavenie, to všetko je preč,“ povedal jeden z Bánovčanov, ktorý sa so slzami v očiach prizeral ako všetko pohlcujú plamene. V areáli mal tri garáže aj Peter. „Človek sa snaží, osem rokov som bol tu, dvadsať rokov pracujem, aby som niečo zarobil a teraz toto, prišiel som o všetko,“ vzdychol si. Podľa jeho slov ho v noci zobudil telefonát, že v Preglejke horí a keď prišiel na miesto, videl už len svoj majetok v plameňoch. Podarilo sa mu zachrániť iba dva skútre, vo vnútri však mal nové vybavenie, drahý zdvihák a podľa svedkov aj úplne nové rybárske náradie. „Mne vznikla škoda možno za dvadsať tisíc, ale vedľa bol autoservis a tam je tá škoda asi dvestotisícová,“ dodal. V areáli sa nachádzala aj požičovňa drahého náradia, ktorá zhorela tiež. „Ja som od firmy čo vyrábala plastové okná brával tovar. Mali okolo 20 zamestnancov, tí zostanú bez roboty. Tie priestory, kde bol sklad náradia stavali iba pred rokom, tie boli nové a teraz z nich nezostalo nič,“ dodal ďalší zo svedkov.

Mnoho drobných živnostníkov si však v preglejkárni otvorilo svoje priestory načierno. „Po ukončení prevádzky Preglejky, v jej areáli vzniklo množstvo firiem, ktoré si svoje prevádzky otvorili bez ohlasovacej povinnosti, čiže bez riešenia stavebných, požiarno-bezpečnostných, hygienických a iných požiadaviek a teda bez kolaudačného konania začali svoju činnosť,“ informovala Lucia Šlosárová zo sekretariátu mesta Bánovce nad Bebravou. Skutočnosť, že firmy tu mali prevádzky vo viacerých prípadoch načierno, skomplikovala hasičom prácu, keďže prevádzky boli zamknuté, hasiči museli vyraziť dvere a netušili, aké nebezpečenstvo za nimi čaká. Hasiči sa obetavo vrhali priamo do nebezpečenstva o čom svedčia aj výpovede ľudí. „Jeden stál práve na streche a hasil, keď niečo zvnútra budovy buchlo a strecha doslova odletela, hasič aj s hadicou zoskočil z veľkej výšky rovno na zem,“ povedal jeden zo svedkov udalosti. „Jednou z takých nebezpečných prevádzok bol aj priestor s pyrotechnikou, ktorá sa v dôsledku požiaru aktivovala, vyletovala do okolia a spôsobila požiar trávnatého porastu na brehu rieky Bebrava, odkiaľ hrozilo nebezpečenstvo prenesenia požiaru na sklad štiepky a obchodné centrum,“ uzavrela L. Šlosárová.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Trenčín #požiar #Bánovce nad Bebravou