Dusno na detvianskom magistráte

Strácajú motiváciu pracovať. Zamestnanci Mestského úradu v Detve sú nespokojní s platmi.

26.02.2019 15:00
detva, mestský úrad, magistrát Foto: ,
Mestský úrad v Detve. Jeho zamestnancom sa nepozdávajú ich platy.
debata (2)

Napätá atmosféra tam vraj vládne už dlhodobo, no odvtedy ako im znížili či úplne zobrali osobné ohodnotenia, to tam poriadne vrie. Primátorovi poslali otvorený list, v ktorom apelujú, aby tento krok prehodnotil.

Na detvianskom magistráte pracuje vyše 60 ľudí, ktorí cítia veľkú krivdu. Kým primátorovi Jánovi Šufliarskemu poslanci schválili 40-percentné navýšenie mzdy, oni prišli o osobné ohodnotenia. Prvý muž Detvy teraz berie mesačne okolo 3700 eur v hrubom. V porovnaní s ním má zamestnankyňa, ktorá na úrade pracuje 27 rokov, len 707 eur. „Aj nám, radovým zamestnancom, išli tabuľkové platy hore o 10 percent. Problém je, že nám siahli na osobné ohodnotenia. Niekomu ich znížili, iným odobrali úplne. Takto nám stúpla mzda len minimálne,“ hovorí vedúca odborov Viera Golianová. Najviac ju mrzí, že to zistili až na výplatných páskach. „Jednoducho viazne komunikácia medzi vedením a zamestnancami, čo je na tomto úrade dlhodobý problém. Aj preto už istý čas chýbajú na niektorých pozíciách ľudia. Je ťažké niekoho zohnať, tie podmienky sú tu asi povestné,“ dodala s tým, že atmosféra na úrade by sa dala krájať.

Nespokojnosť prejavili viacerí. Poburuje ich, že na zvýšenie primátorovho platu sa peniaze v rozpočte našli, no oni zostávajú akoby na vedľajšej koľaji. Preto poslali primátorovi otvorený list, ku ktorému sa zatiaľ nevyjadril. Žiadajú ho v ňom, aby prehodnotil zníženia a v niektorých prípadoch úplné odobratie osobných ohodnotení. „Veľmi nás mrzí, že ste k takémuto opatreniu pristúpili len z dôvodu zákonného zvýšenia tarifného platu, pretože tieto išli hore pre nedôstojné podhodnotenia zamestnancov verejnej správy. Zvlášť sa nám to zdá nepochopiteľné v dobe, keď má úrad nedostatok zamestnancov,“ píšu v liste.

Chceli sme osloviť aj primátora, no už niekoľko dní je mimo úradu. Podľa prednostu Štefana Slemenského nie je pravda, že na detvianskom magistráte došlo k zvýšeniu platov na úkor osobných príplatkov. „Napriek tomu, že novela zákona hovorí o zvýšení tarifného platu o 10 percent, vedenie mesta zvýšilo funkčné platy zamestnancov úradu až do 25 percent. Ak by sme im ponechali osobné príplatky, ich funkčné platy by sa zvýšili o 13 až 34 percent,“ uviedol prednosta s tým, že takto im mzda stúpla od 68 do 168 eur.

Mestský úrad v Detve má dnes 65 zamestnancov, voľné sú tri pracovné pozície. Slemenský tvrdí, že obsadené budú v najbližšom období. „V januári a vo februári sme evidovali 29 žiadostí o prijatie do pracovného pomeru. Z toho je zrejmé, že ľudia majú záujem a motiváciu robiť na mestskom úrade,“ podotkol. Zároveň dodal, že v súvislosti s platom zástupcovia odborov pri mestskom úrade ani žiadny zamestnanec primátora neoslovili. Napriek tomu vraj bude iniciovať stretnutie s nimi.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #platy #Detva #mestský úrad