Čudné počty okolo festivalu mládeže v Košiciach

Utŕžia Košice medzinárodnú hanbu? O dva roky majú hostiť Európsky olympijský festival mládeže, nemajú však na to peniaze. Pôvodne sa rátalo s rozpočtom vo výške okolo 25 miliónov eur, súčasné vedenie mesta i župy však hovorí takmer o 100 miliónoch. Chýbajúce financie pýtajú od vlády, vicepremiér a bývalý primátor Košíc však hovorí zásadné nie.

27.02.2019 18:00
06 trnka polacek 2x Foto: ,
Košický župan Rastislav Trnka (vľavo) a primátor Košíc Jaroslav Polaček.
debata (42)

Ešte v roku 2017 vláda prisľúbila, že na organizáciu festivalu prispeje 12 miliónmi. Teraz však žiadajú o uvoľnenie 30 miliónov na výdavky súvisiace s festivalom, 18 miliónov na výstavbu Národného tenisového centra a pre župu ďalších 10 miliónov na výstavbu športovej infraštruktúry. Preto primátor Jaroslav Polaček a župan Rastislav Trnka boli lobovať u bývalého primátora a súčasného podpredsedu vlády Richarda Rašiho (Smer).

Zhodujú sa, že olympijský festival by sa mal v roku 2021 v Košiciach uskutočniť. V ostatných veciach už spoločnú reč nenachádzajú.

Predchádzajúce vedenie mesta rátalo s výdavkami 13 miliónov na organizáciu a 12,4 milióna malo ísť na investície a rekonštrukcie. Vláda mala uvoľniť 12 miliónov eur, mesto ďalších 8,6 milióna, na účastníckych poplatkoch sa malo vyzbierať 2,8 milióna, ďalších 500-tisíc zo zdrojov Európskej únie a poslednou položkou boli sponzorské príjmy vo výške 1,4 milióna eur.

Súčasné vedenie mesta však ráta s nákladmi na rekonštrukciu a výstavbu športovísk v sume 26,8 až 31,7 milióna eur. Navyše župa požaduje ďalších 15,2 milióna eur.

„Hry sme zdedili od primátora Rašiho. Ich idea bola organizovať ich ako v holandskom Utrechte v roku 2013, v školských telocvičniach, za čo sa na organizátorov zniesla vlna kritiky,“ vysvetľoval primátor Polaček. Raši mu však oponoval: „Bolo to nielen v telocvičniach a na štadiónoch, ale aj vo výstavných halách a celé to bolo na úrovni.“

Prečo sa rozpočet tak zvýšil? Pôvodne sa rátalo s rekonštrukciou a výstavbou niektorých športových zariadení, ale aj prenájmom hál od súkromných osôb. Župa už v roku 2016 schválila výstavbu multifunkčnej telocvične a atletickej haly pri športovom gymnáziu. Teraz sa tieto výdavky ocitli v predpokladaných kapitálových výdavkoch festivalu.

Nový plán ráta s premiestnením Národného tenisového centra, preto v nákladoch figuruje aj požiadavka na kúpu pozemkov vo výške 8 miliónov eur. V prípade hádzanárskej haly sa ráta s jej rekonštrukciou a kúpou za 4 milióny eur.

Podľa primátora Polačeka sa zmenili niektoré okolnosti. "Nastal výpadok financií, ktoré mali byť pri výstavbe športovísk použité zo súkromných zdrojov. Napríklad v prípade haly Cassosport, kde sa súkromný investor zaviazal investovať tri milióny eur do jej rekonštrukcie, no z týchto jeho plánov zišlo,“ zdôvodnil žiadosť peňazí od štátu.

Okrem toho ráta, že na rekonštrukciu vysokoškolských internátov, kde budú športovci bývať, dá vláda 21 miliónov eur. Slovenský tenisový zväz by mal zasa nájsť 6 miliónov na dofinancovanie Národného tenisového centra.

Raši je však presvedčený, že mesto a kraj majú peniaze na tieto projekty a na spoločnom stretnutí odmietol navŕšenie finančných prostriedkov. „Vláda je ochotná spolufinancovať festival mládeže sumou 12 miliónov eur, kofinancovať výstavbu Národného tenisového centra a podieľať sa na rekonštrukcii internátov. Realizačná fáza mala prebiehať v rokoch 2019 až 2021. V rozpočte však mesto tento rok vyčlenilo nulu na investície a infraštruktúru," reagoval Raši.

Trvá na tom, že na podujatie je pôvodný rozpočet dostačujúci. „V návrhoch je napríklad vybudovanie 25-metrového bazéna za 20 miliónov eur. Pred dvoma rokmi sme dali do užívania kúpalisko Červená hviezda, kde rekonštrukcia bazénov a výstavba ďalšieho stáli iba 5 miliónov. Figuruje tam aj nákup dvojhaly za dva milióny, hoci by stačilo ju iba prenajať,“ vyrátal Raši.

Európsky olympijský festival mládeže je športové podujatie, na ktorom sa môžu zúčastniť mladí európski športovci do 17 rokov. Koná sa každý nepárny rok. V poradí XVI. letný festival sa má v Košiciach uskutočniť 24. júla až 1. augusta 2021. V desiatich športoch (atletika, basketbal, cyklistika, gymnastika, hádzaná, džudo, plávanie, tenis, triatlon a volejbal) má súťažiť takmer 4 000 mladých športovcov.

© Autorské práva vyhradené

42 debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #richard raši #Rastislav Trnka #jaroslav polaček #Európsky olympijský festival mládeže