Hradný kopec v Nitre sa zosúva

Za všetko zrejme môže prasknuté vodovodné potrubie. Voda vymyla val zeminy, ktorá sa zosunula do záhrad pod kopcom. Domáci sa s obavami dívajú na strmý kopec, pretože časť pôdy zavalila záhrady i časť domu.

28.02.2019 10:50
zosuv pôdy, kopec, nitra Foto: ,
Svah sa zosunul na pozemky domov pod ním a zbúral polovicu rodinného dvojdomu.
debata (1)

Pred týždňom sa im časť svahu zosunula rovno do záhrady. „S manželkou sme spali a nič sme nepočuli. Suseda, ktorá býva nad kopcom, hovorila, že sa prebudila na strašný rachot. My sme až ráno zbadali, že polovica dvojdomu, ktorý máme v záhrade rovno pod svahom, je fuč. Úplne ju zvalilo, aj okná vytĺklo, dvere vyhodilo z pántov,“ vzdychol si dôchodca Juraj Szabo.

Pokračuje, že každý deň s obavami pozorujú kopec, či sa opäť niečo nezosunulo. „Nám zvalilo dom v záhrade, ale tá druhá časť dvojdomu, čo zatiaľ stojí, je obývaná a bola obývaná aj v čase, keď sa svah zosypal. Žije tam rodina s dvoma deťmi,“ krúti hlavou dôchodca. Ohrozený je aj jeho sused Ivan Krajčovič. „Bojíme sa, čoby nie, aj keď svah rovno nad nami zatiaľ drží. Ale ak je podmytý, ktovie, či sa nemôže zosúvať ďalej,“ myslí si.

Svah je čiastočne mestský, čiastočne cirkevný. Príčinou zosuvu by malo byť prasknuté potrubie, ktoré svah podmýva. Hovorca mesta Nitry Henrich Varga vysvetľuje, že zatiaľ zatarasili prístup na kopec a situáciu monitoruje aj mestská polícia.

„Musí sa preskúmať celý svah. Nejde totiž len o akútny zosuv, musíme zistiť, v akom stave je svah, podložie, statika,“ uviedol Varga. Bude teda nutné zabezpečiť hydrogeologický a geotechnický prieskum. Varga zároveň potvrdil, že na celý hradný kopec je momentálne vydaná stavebná uzávera, to znamená, že sa tam aktuálne nič nemôže stavať, prestavovať, rekonštruovať a na kopec nemajú prístup žiadne stavebné mechanizmy.

Martin Štofko z Biskupského úradu v Nitre si tiež myslí, že problémom nie je len aktuálny zosuv. „Voda mohla unikať postupne, za tie roky sme si my nejaký zásadný posuv svahu nevšimli. V minulosti, za posledných päť, možno desať rokov sa však na viacerých miestach stalo, že zo dňa na deň sa prepadlo niekoľko kubíkov hliny na miestach, kde by sa nemalo čo posúvať. Upozorňovali sme, že tam praskajú budovy. Ktovie, ako je hradný kopec prešpikovaný aj pivnicami,“ mieni Štofko.

Riaditeľka Západoslovenskej vodárenskej spoločnosti Margita Kršáková hovorí, že viac informácií budú vedieť koncom týždňa, keď sa stretnú zo zástupcami mesta a biskupstva. „Aktuálne môžem potvrdiť, že prasklo vodovodné potrubie a vymylo hlinu, ktorá stiekla do dvoch záhrad. Mohlo prasknúť z dôvodu vyššieho veku, ale aj z dôvodu posunu svahu. My sme konali okamžite, vyrazili sme na miesto, vodovodné potrubie sme odstavili a nemôže sa preto stať, že by voda ešte tiekla dole kopcom. Mali sme tam aj statika aj geodeta. Určite opravíme tú časť, ktorú sme spôsobili my. Svah je však nestabilnejší a bude sa to preto riešiť komplexne aj s mestom aj s biskupským úradom,“ vysvetlila Kršáková s tým, že vodári svoju poruchu odstránia a všetky škody, ktoré spôsobili, uhradia. Zatiaľ však musia počkať, kým hlina uschne, aby mohli nánosy odstrániť.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Nitra #zosuv pôdy #hradný kopec