Pri páde lavíny v Bielovodskej doline zahynul slovenský horolezec

Po páde lavíny vo Veľkom Mlynárovom žľabe v oblasti Bielovodskej doliny vo Vysokých Tatrách zahynul člen Horskej záchrannej služby (HZS). Z HZS informovali o tom, že lavína spadla v dopoludňajších hodinách a strhla jedného z dvojice horolezcov, ktorí v danej chvíli liezli v hornej časti žľabu.

28.02.2019 11:19 , aktualizované: 12:56
debata (8)

„Druhý zostal uviaznutý v exponovanom teréne asi 100 metrov pod vrcholom a nemal s ďalším ani hlasový, ani vizuálny kontakt,“ uvádza HZS na svojej internetovej stránke. O súčinnosť horskí záchranári okamžite požiadali aj posádku Vrtuľníkovej záchrannej a zdravotnej služby Air-Transport Europe z Popradu. Posádka vrtuľníka vyzdvihla na heliporte v Starom Smokovci na palubu psovoda HZS s lavínovým psom a spoločne smerovali na miesto nehody. Druhá skupina záchranárov HZS smerovala do oblasti pozemne a ďalší záchranári HZS boli pripravení na heliporte.

Lavínou zasiahnutého horolezca sa podarilo okamžite po prílete na miesto ešte zo vzduchu lokalizovať. Bol čiastočne zasypaný lavínou, pri páde však utrpel zranenia nezlučiteľné so životom. „Druhého horolezca bolo potrebné vyslobodiť z exponovaného terénu, no pre silný nárazový vietor už nebolo možné nasadenie leteckej techniky zo strany Bielovodskej doliny. O súčinnosť boli preto požiadaní poľskí leteckí záchranári, ktorí sa pokúsili dostať k horolezcovi zo strany Žabej Bielovodskej doliny,“ dodáva HZS. Záchranná akcia v týchto chvíľach ešte stále pokračuje.

HZS zároveň vyjadrila úprimnú sústrasť rodine nebohého. „Táto tragická udalosť hlboko zasiahla všetkých z nás, keďže pri nej zahynul náš dlhoročný kolega a obetavý záchranár. Česť jeho pamiatke,“ dodáva HZS.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #vrtuľník #Tatry #Lavína