Okresný súd v Humennom oslobodil exstarostku Lukačoviec spod obžaloby

Okresný súd (OS) v Humennom v pondelok oslobodil exstarostku obce Lukačovce v Humenskom okrese spod obžaloby prokuratúry pre skutok kvalifikovaný ako prečin sprenevery, lebo skutok nie je trestným činom. Prokurátor podal proti rozsudku odvolanie, rozhodnutie tak nie je právoplatné.

04.03.2019 17:48
debata

Skutku sa mala bývalá hlava obce dopustiť ešte v decembri 2014, keď v súvislosti so zánikom jej mandátu neodovzdala novozvolenému starostovi tablet a mobilný telefón, ktoré boli zakúpené pre potreby samosprávy počas jej pôsobenia na úrade. Ako starostka tak mala obci spôsobiť škodu vo výške približne 370 eur. Skutok však podľa súdu nie je trestným činom.

„Súd zároveň poškodenú stranu Obecný úrad Lukačovce, zastúpenú starostom obce, s nárokom na náhradu škody odkázal na civilný proces,“ uviedla hovorkyňa Krajského súdu v Prešove a okresných súdov v jeho pôsobnosti Ivana Petrufová. Súd vo veci vykonal rozsiahle dokazovanie. Vypočul obžalovanú, svedkov, prebehlo okrem iného aj znalecké dokazovanie. Bývalá starostka i jej obhajkyňa vyjadrili na pojednávaní spokojnosť s rozsudkom.

Vo vzťahu k uvedenej osobe vedie OS Humenné v súčasnosti tiež trestné konanie o obžalobe prokurátora vo vzťahu k obvinenej pre trestný čin sprenevery. „Predmetná senátna trestná vec, ktorá je obsahovo náročná, je predložená zákonnému sudcovi na štúdium,“ priblížila Petrufová. Ex-starostka mala v tejto súvislosti podľa polície v období rokov 2004 až 2014 spreneveriť finančnú sumu vo výške 300.000 eur. V prípade dokázania viny jej v tejto súvislosti hrozí trest odňatia slobody na desať až 15 rokov.

Bývalá starostka sa pred súd postavila aj v minulosti. Uznal ju vinnou z prečinu nezaplatenia dane a poistného, za čo jej bol uložený trest odňatia slobody vo výmere jedného roka a šiestich mesiacov s podmienečným odkladom jeho výkonu na skúšobnú lehotu dvoch rokov. Rozsudok je právoplatný.

debata chyba
Viac na túto tému: #sprenevera #obžaloba #Lukačovce