VIDEO: Školáci lúpili v maskách so zbraňou v ruke

Zbytočne si pokazili život. V priebehu niekoľkých týždňov došlo v Prešove k dvom lúpežiam - v lekárni a obchode. Policajtom sa v rýchlom čase podarilo odhaliť páchateľov, ktorými sú ešte mladiství chlapci, jeden dokonca maloletý. Chlapci majú byť žiakmi ôsmej a deviatej triedy škôl na sídlisku Sekčov. V jednom prípade použili pri lúpeži airsoftovú pištoľ.

04.03.2019 18:00
debata (20)
Video

Koncom januára jeden z mladých páchateľov namieril pištoľ na zamestnankyňu lekárne a pýtal si peniaze. „Žena vybrala peniaze z pokladní. Páchateľ od nej požadoval polovicu, čo mu žena aj následne dala. Potom obaja páchatelia utiekli preč. Odcudzením finančnej hotovosti vznikla škoda vo výške viac ako 1 500 eur,“ informovala prešovská krajská hovorkyňa Jana Ligdayová.

Krajský vyšetrovateľ z tohto zločinu obvinil 14-ročného mladíka. Druhý chlapec, ktorý sa na lúpeži podieľal, je ešte maloletý (teda mladší ako 14 rokov), a tak voči nemu nie je možné vzniesť obvinenie. U staršieho obvineného navrhol vyšetrovateľ väzbu.

Predajňa na Sabinovskej ulici v Prešove sa stala miestom lúpeže ďalšej dvojice mladíkov v závere februára. Do predajne vošli dvaja s maskami na hlavách, tretí ostal pred predajňou pri dverách.

„Jeden z páchateľov namieril pištoľ na predavačku a pýtal od nej cigarety. Žena im v obave o svoj život cigarety vydala. Obaja páchatelia z predajne vyšli von a spolu s tretím ušli preč. Škoda na tovare vznikla vo výške 3,90 eura. Prešovskí kriminalisti podozrivé osoby vypátrali a zadržali, išlo o dvoch 14-ročných mladíkov,“ uviedla Ligdayová.

Obaja mladiství boli umiestnení do cely policajného zaistenia. Okresný vyšetrovateľ voči obom vzniesol obvinenie zo zločinu lúpeže. Aj v tomto prípade bol treťou osobou účastnou na tomto skutku maloletý, ktorého nie je možné trestne stíhať.

„Zákon pri tomto zločine stanovuje trestnú sadzbu odňatia slobody na sedem až dvanásť rokov, v prípade mladistvého je táto trestná sadzba znížená na polovicu,“ upresnila Ligdayová.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #lúpež #Prešov