Zonáciou bratislavských mestských lesov majú vzniknúť oblasti bez ťažby

Mestské lesy v Bratislave navrhuje nové vedenie mesta v spolupráci s ochranármi a aktivistami rozdeliť do troch zón. Ich schválením majú podľa samosprávy vzniknúť rozsiahle oblasti bez ťažby dreva a výstavba nových rekreačných prvkov sa má koncentrovať len do najviac navštevovaných miest. Rozdelenie lesoparku do troch zón nemá predstavovať pre verejnosť žiadne obmedzenia, len mestu sa určia jasné pravidlá starostlivosti o územie. O tom, či sa tak stane, rozhodnú vo štvrtok (7. 3.) bratislavskí mestskí poslanci.

05.03.2019 14:46
debata

Tím odborníkov, zložený z lesníkov, urbanistov a ochranárov, pod vedením architekta a urbanistu Petra Žalmana, vypracoval návrh zonácie mestských lesov. Chcú ich rozdeliť na zónu intenzívnej rekreácie, do ktorej patria najviac navštevované miesta ako Partizánska lúka, Kamzík, Horáreň Krasňany či Kačín. Okrem existujúcich atrakcií pre návštevníkov tu bude možné budovať aj nové rekreačné prvky ako detské ihriská, altánky či promenádne chodníky pri rybníkoch.

Druhá – zóna rekreácie, ochrany prírody a lesného hospodárstva, má byť podľa mesta pokojnejšia. Vrátane limitovanej ťažby dreva, ktorá však nemá slúžiť na zisk, ale na postupnú premenu kedysi hospodárskych, monokultúrnych lesov na lesy rekreačné.

„Zvyšok, až 54 percent, bude tvoriť tretia – zóna pokoja, kde už bola ukončená premena lesov na stabilné, vekovo a druhovo pestré lesy. Rekreáciu a šport tak budú v tejto zóne môcť návštevníci absolvovať bez ťažby dreva, rušivého pohybu áut a stavebnej činnosti, a to na viac ako polovici územia lesoparku. Práve o túto formu autentickej prírody je zo strany obyvateľov čoraz väčší záujem,“ vysvetľuje hlavné mesto.

Mestský poslanec a člen pracovnej skupiny Jakub Mrva tvrdí, že zonácia prináša jasné pravidlá pre citlivý rozvoj rekreačných miest a lepšiu ochranu prírody pri úplnom zachovaní voľného pohybu osôb. „Je to kľúčová zmena vnímania prímestských lesov na Slovensku. Ako poslanec mám jasný cieľ, aby sa bratislavský lesopark stal lídrom v podpore rekreácie a ochrany prírody a bol inšpiráciou aj pre štátne lesy,“ povedal.

Schválením zonácie bratislavských mestských lesov vznikne podľa ochranára a člena pracovnej skupiny Jaromíra Šíbla najväčšie súvislé územie bez ťažby dreva na západnom Slovensku. „Vďaka bezzásahovému režimu sa pomaly zvyšuje schopnosť týchto porastov zadržiavať vodu, vrátane prívalových dažďov. Návštevníci sa počas celého roka môžu tešiť z množstva vzácnych druhov živočíchov, ktoré tu nachádzajú bezpečné útočisko, najmä v porovnaní s okolitými hospodárskymi lesmi a poľovnými revírmi,“ podotkol.

Vo všetkých zónach sa však budú odstraňovať nebezpečné či spadnuté stromy v tesnej blízkosti turistických a cyklistických trás. Rovnako na celom území ostáva zachovaná možnosť voľného pohybu osôb či zberu lesných plodov. Zonáciou nemajú pribudnúť zákazy pre návštevníkov, nové pravidlá sa stanovujú len pre manažment územia a ťažbu dreva.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #les #ťažba dreva