VIDEO: Opäť sa objavili falošné lístky na šampionát

Majstrovstvá sveta v hokeji 2019, ktoré budú v máji v Košiciach a v Bratislave, zneužili podvodníci. Tí sa už stihli obohatiť na fanúšikoch. Kukláči z bratislavskej expozitúry Národnej protizločineckej jednotky NAKA zasahovali včera v Poprade a Spišskej Novej Vsi. Razia s príznačným názvom Macejko bola namierená proti falšovateľom, ktorí predávali nepravé vstupenky na hokejové zápasy.

06.03.2019 10:24 , aktualizované: 20:00
debata (7)

VIDEO: Falšovatelia už začali predávať falošné lístky na zápasy počas májových majstrovstiev sveta v hokeji. Ako sa nedáte nachytať? Pozrite si video TV Pravda.

Video

Policajti vykonali domové prehliadky a prehliadky ďalších priestorov. "V rámci akcie boli zadržané zatiaľ dve osoby " informoval Michal Slivka, hovorca Prezídia Policajného zboru. Zásah kukláčov zverejnila polícia na svojej stránke. Zo záznamu vyplýva, že zadržala niekoľko USB kľúčov a počítačovú techniku. Ukázala tiež zadržané falošné lístky, ktoré obsahovali originálny hologram. Verejnosti vysvetlila, ktoré podozrivé znaky si má všímať.

Policajti predstavili sfalšované lístky na zápasy USA – Slovensko a Slovensko – Fínsko. Podľa nich v týchto prípadoch nesedelo koncové číslo podujatia v ľavom hornom rohu, ktoré má byť 82, na lístkoch bolo číslo 31. Podvodníci sa taktiež sekli vo výpočte DPH z ceny lístka. Namiesto správneho údaja vytlačili cenu bez dane 65 eur a plus daň 15 eur, čo však nedávalo v súčte cenu lístka 75 eur.

Najlepšou prevenciou, ako predísť tomu, aby kupujúci nebol podvedený, je kupovať lístky len od autorizovaných predajcov, odporučila polícia. „Podľa našich informácií v tomto prípade šlo o krádež originálnych vstupenkových hárkov partnerovi predaja,“ reagovala Stanislava Šebeňová, marketingová manažérka spoločnosti Ticketportal, ktorá oficiálne lístky predáva. Jedna zadržaná osoba by mala pochádzať z partnerskej firmy, kde došlo ku krádeži.

Podľa Šebeňovej má každá vstupenka viacero ochranných prvkov. Použitá je termotlač, pričom vstupenka je tlačená na špeciálny papier, má unikátny čiarový kód, Quer kód a Bar kód (kód pre počítačové spracovanie a čiarový kód). Na každej vstupenke je hologram, každý hárok má svoje číslo, ktoré sa dá vyhľadať. Hárky sa pravidelne vymieňajú a sťahujú z obehu. Vstupenka je chránená aj mikrotlačou názvu spoločnosti Ticketportal v modrom pásiku.

Ako informovala Šebeňová, vstupenky na hokejové majstrovstvá sveta majú špeciálne ochranné prvky navyše, ako je číslo predaja v ľavom hornom rohu a Guid kód na ľavej strane lístka. Najčastejšie sú falšované vstupenky na festivaly a veľké koncerty. Väčšinou sú kúpené cez bazáre a sekundárne markety, ktoré ponúkajú predaj lístkov na akože vypredané predstavenia. Pokusy o sfalšovanie sú tak pri klasických vstupenkách, ako aj pri lístkoch tlačených doma, tzv. hometicketoch. Tie majú tiež ochranné prvky. Ich úhradu vie predajca presne dohľadať.

Podvody s lístkami aj v minulosti

Počas konania posledných majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji v Bratislave v roku 2011 dochádzalo tiež k častým podvodom. „V tom čase bolo podané aj trestné oznámenie na viacerých neznámych páchateľov za neoprávnený predaj vstupeniek.“ informoval Ticketportal.

„Pri aktuálnom incidente ubezpečujeme ľudí, ktorí si zakúpili vstupenky cez Ticketportal, že ich vstupenky sú pravé. Tým, ktorí si zakúpili vstupenky mimo spoločnosti Ticketportal, ponúkame možnosť overenia na adrese ms2019@ticketportal.sk,“ odkázala Šebeňová. Na internete sa lístky bežne predávajú, niekedy aj za vyššiu sumu, ako je na nich uvedená. Predaj už zakúpenej vstupenky je podľa Šebeňovej nelegálny.

Falšovateľom, ktorých zadržali počas akcie Macejko v rámci trestného stíhania pre zločin podvodu, v prípade dokázania viny hrozí trest, ktorý sa bude odvíjať od celkovej škody, ktorú spôsobili. V prípade malej škody do 2 660 eur to môže byť väzenie maximálne do dvoch rokov, pri väčšej škode jeden až päť rokov. Ak malo falšovanie väčšie rozmery a škoda by presiahla 133-tisíc eur, ich trest by sa potom pohyboval v rozhraní 10 až 15 rokov.

Agentúrnu správu sme vymenili za autorský článok denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #falšovanie #zásah #NAKA