Drzá finta vydieračov: pýtali intímne fotografie a strašili falošným policajtom

Vo veľkom posielali viacerí Slováci svoje nahé fotografie človeku, ktoré ich od nich pýtal pod falošným „nickom“ na sociálnej sieti s tým, že potom sa s nimi stretne. Tí, zrejme dúfajúc, že ide o nejakú ženu, ochotne vyhoveli a zábery na svoje intímne partie aj odoslali. Poriadne ich muselo šokovať, keď sa im potom telefonicky ozvala osoba vyhrážajúca sa trestným oznámením.

06.03.2019 19:30
debata

Žena, ktorá po čase „naháčom“ volala a vydierala ich, sa predstavila ako matka, tvrdiac, že fotografiu zaslali jej dieťaťu. Podáva teda trestné oznámenie na políciu. „Aby to pôsobilo ešte dôveryhodnejšie, volal im aj falošný policajt s hrozbou trestu odňatia slobody. Zároveň mužom navrhol mimosúdne vyrovnanie,“ uviedla banskobystrická policajná hovorkyňa Petra Kováčiková.

Policajti zistili, že vydieračom a ich akože kolegom je 35-ročný Róbert z okresu Lučenec. V minulosti bol už trestaný za majetkovú, ale aj násilnú trestnú činnosť. Tentoraz ho muži zákona obvinili zo zločinu vydierania. V prípade dokázania viny mu hrozia dva až šesť rokov basy.

Kováčiková pre citlivosť prípadu nechcela opisovať jeho podrobnosti. „Dôležité je povedať, že zasielanie podobných fotografií určite nie je na mieste,“ hovorí. Treba byť podľa nej obozretný a myslieť na to, že aj takíto ľudia sú na sociálnych sieťach skrytí za počítačom. „Vydieraním zo strany obvineného prišli títo muži o nemalé peniaze. Možno hovoriť aj o niekoľkotisí­cových sumách,“ podotkla s tým, že policajti objasnili aj ďalšie takéto prípady. Len nedávno obvinili, tiež zo zločinu vydierania, tri osoby z Lučeneckého okresu, ktoré sa skutkov dopúšťali formou spolupáchateľstva.

Hovorkyňa upozorňuje, že zasielanie prílišného množstva informácií a nevhodných fotografií je veľmi ľahko zneužiteľné. „Na internet určite nepatria zábery v spodnej bielizni, v plavkách, ani osobné údaje ako dátum narodenia, rodné číslo či presná adresa bydliska. Takisto informácie dôverného charakteru týkajúce sa zdravotného stavu, sexuálnej orientácie či vierovyznania,“ vymenovala, čo všetko môže slúžiť ako prostriedok na vydieranie, pomstu, spoločenské znemožnenie a podobne.

Psychológ František Skokan vysvetlil, že ochota ľudí poslať niekomu intímne fotografie závisí od spôsobu, akým ich ten druhý človek osloví. „Určite nie všetci mu vyhovejú. Tí, čo sa na to odhodlajú, urobia tak s nejakým cieľom, teda pre niečo. Hľadajú príležitosti, niekto si takýmto spôsobom chce nájsť partnera,“ hovorí Skokan. Môže v tom byť podľa neho aj forma exhibicionizmu. K takémuto naivnému kroku privádza ľudí túžba predviesť sa a ukázať sa. „Ťažko povedať, čo sa odohráva v ich hlavách. Dôležitý je ten prvý podnet, spôsob oslovenia. Svoje spravia lichôtky, pochvaly a už to ide,“ uzavrel.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #lučenec #sociálne siete #vydieranie