Obnova Mlynských nív a výstavba autobusovej stanice napredujú

Rozsiahla rekonštrukcia ulice Mlynské nivy v Bratislave a výstavba priľahlej novej autobusovej stanice napredujú. Developer HB Reavis vo štvrtok TASR informoval, že aktuálne sa realizujú na Stanici Nivy posledné časti základovej dosky a v pláne je ich všetky dokončiť v polovici marca. Celkovo tak bude použitých 37 000 kubických metrov (m3) betónu, ktorý bude tvoriť celú základovú dosku pod stanicou.

07.03.2019 16:10
výstavba, stanica nivy, Foto: ,
Pohľad na ulicu Mlynské nivy z rozostavanej Nivy Tower.
debata

Z ulice Svätoplukova je spojazdnená prvá rampa do garáží, ktorú už investor využíva na zásobovanie stavby materiálom. „Na stavbe máme v tejto chvíli 18 žeriavov, čím sme zároveň dosiahli aj ich najvyšší počet. V najbližších mesiacoch budeme ďalej vyhotovovať železobetónové a oceľové konštrukcie. V pláne je taktiež realizácia rampy na strešné parkovisko. Na najväčšom stavenisku v regióne strednej Európy s rozlohou 4,4 hektára a obvodom jeden kilometer aktuálne pracuje takmer 450 robotníkov rôznych profesií,“ spresnila spoločnosť HB Reavis. Predpokladaný termín dosiahnutia hrubých prác je približne koniec štvrtého kvartálu 2019.

Pohľad na budovu Appolo Business Center I. z...
Pohľad z rozostavanej Nivy Tower, ktorá sa po...
+4Účastníci prehliadky staveniska Stanice Nivy,...

Buduje sa aj výšková budova Nivy Tower, kde sa aktuálne robí strop 23. podlažia. „Sme tak na výške viac ako 86 metrov z celkových 125 metrov, čo z Nivy Tower urobí najvyššiu kancelársku budovu na Slovensku. Z fasády je namontovaných 454 elementov z celkového množstva 1865, čo je takmer štvrtina. Fasádou je už prekrytých prvých desať podlaží,“ spresnil developer.

Nová autobusová stanica, ktorú majú dokončiť v roku 2020, bude kombináciou medzinárodného autobusového terminálu, nákupného centra, tržnice a výškovej administratívnej budovy. Výstavba projektu Stanica Nivy, ktorý má celkovo stáť 345 miliónov eur, sa začala v máji 2017 prácami na administratívnej budove Nivy Tower. Asanačné práce na mieste starej autobusovej stanice sa začali v októbri 2017 a boli dokončené v januári 2018. Funkciu doterajšej autobusovej stanice plní náhradná autobusová stanica na Bottovej ulici v Bratislave.

V rámci rozsiahlej obnovy časti ulice Mlynské nivy, pri rozostavanej novej autobusovej stanici, zrealizoval investor výkop prvej a druhej etapy podzemného kruhového objazdu. V časti prvej etapy momentálne vystužuje železobetónový strop. V druhej etape má pripravený priestor na realizáciu základovej dosky.

„Rekonštrukciu kanalizačného zberača máme takmer hotovú, v budúcom týždni zrealizujeme posledný bod tohto stavebného objektu – sútokovú komoru. Rekonštrukciu dažďovej kanalizácie máme v časti ulice Mlynské nivy hotovú na 50 percent. Zároveň sme už zrealizovali prvú etapu rekonštrukcie plynového aj vodovodného potrubia,“ spresnil investor. Z komunikácií zrealizoval jeden jazdný pruh vozovky pre výjazd autobusov z dočasnej autobusovej stanice.

Časť Mlynských nív pre túto rekonštrukciu v polovici februára uzatvorili pre dopravu. Uzávera potrvá jeden rok. V prvom polroku pôjde o jej úplnú uzáveru, počas druhého polroka bude ulica sprejazdnená pre MHD. Mlynské nivy sa majú po rekonštrukcii stať novým mestským bulvárom.

TV Pravda: Vodičov v Bratislave zaskočili pruhy pre autobusy na Bajkalskej ulici. Tam, kde bol tak či tak problém so zápchami, sa kolóny ešte zväčšili. Politiku mesta vysvetľuje Peter Bubla, hovorca primátora Matúša Valla.(vysielané 13.2.2019)

Video
debata chyba
Viac na túto tému: #výstavba #Mlynské nivy #nivy tower