Víchrica niesla strechu stovky metrov. Pozrite sa na spúšť v Tatrách

Silný vietor sa prehnal z nedele na pondelok Vysokými Tatrami. V Starej Lesnej strhol asi 500 metrov štvorcových strechy. Na troch úsekoch ani nejazdili električky a zubačka.

11.03.2019 18:18
debata (13)

VIDEO: Pozrite si vo videu TV Pravda na skazu po víchrici v Starej Lesnej.

Video

Hasiči sa počas celej noci nezastavili, v Prešovskom kraji vyrážali k 28 udalostiam, išlo najmä o vyvrátené stromy na strechách a na cestách, v niekoľkých prípadoch odstraňovali strhnuté strechy a riešili aj požiar, spôsobený skratom.

Obrovský kus strechy, ktorý sa uvoľnil zo strechy hotela v Starej Lesnej, letel asi 300 metrov a skončil na súkromnom pozemku. Preletela cez cestu, po ktorej v tej chvíli nešiel žiaden automobil.

„Strechu našťastie zachytili tri mohutné brezy, inak by letela ako lietadlo ešte ďalej a poškodila by mi dom. Ešte v nedeľu odtiaľ odišli hostia, ktorí parkovali svoje automobily presne na mieste, kam strecha dopadla,“ uviedol majiteľ pozemku Yuri Maslennikov.

Popadané stromy a trakčné vedenie paralyzovalo aj tatranské železnice a nejazdila zubačka a električky v úsekoch Štrba – Štrbské Pleso, Štrbské Pleso – Vyšné Hágy a Tatranská Lomnica – Starý Smokovec. Železnice v týchto úsekoch zabezpečili náhradnú autobusovú dopravu. Strhnuté strechy museli hasiči v Prešovskom kraji riešiť aj v Hutke v bardejovskom okrese na budove obecného úradu a na rodinnom dome v stropkovskej Bok­ši.

Takmer 8 900 odberných miest na východnom Slovensku nebolo v pondelok ráno zásobených elektrinou, na strednom Slovensku bolo bez elektriny viac ako 17-tisíc odberateľov.

Na východe boli najviac zasiahnuté oblasti v okolí Popradu, Kežmarku, Svitu, Ždiaru, ale aj v Spišskej Belej, Ostrovanoch, Šarišských Michaľanoch či v Sabinove. Poruchy na strednom Slovensku zaznamenali v okresoch Žilinského, Banskobystrického aj Trenčianskeho kraja, pričom najhoršia situácia bola na Orave, v Liptove, na Podpoľaní a v severnom Honte.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #vietor #strecha #stará lesná