Parkovacia spoločnosť EEI a mesto Košice pripravujú spoločné memorandum

Neodkladné opatrenie z októbra 2018, ktoré podala spoločnosť EEI voči Košiciam, koncom februára Krajský súd Bratislava I. zrušil a vrátil spis na okresný súd. Mesto sa na jeho základe malo zdržať konania, ktoré by firme sťažilo prevádzkovanie verejných platených parkovísk podľa stále platnej zmluvy. Parkovacia spoločnosť s postupom mesta nesúhlasila a deklarovala, že aj po 1. januári bude naďalej prevádzkovať parkovanie.

15.03.2019 15:54
Parkovanie EEI Kosice Dohoda 02 Foto: ,
Parkovanie v Košiciach.
debata (2)

„Zrušením neodkladného opatrenia zaniká dôvod na exekučné konanie voči mestu, ktoré iniciovala začiatkom tohto roka spoločnosť EEI. Oficiálne potvrdenie tejto skutočnosti očakávame v priebehu blízkej budúcnosti,“ informoval Jaroslav Polaček, primátor Košíc. Poznamenal, že bratislavský krajský súd, ktorý rozhodoval o odvolaní Košíc, sa v plnej miere stotožnil s námietkou mesta o miestnej nepríslušnosti Okresného súdu Bratislava I.

„Znamená to, že o samotnom návrhu EEI o nariadení neodkladného opatrenia bude rozhodovať príslušný okresný súd v Košiciach,“ poznamenal Polaček, podľa ktorého ak by bratislavský krajský súd reagoval rýchlejšie, aktuálne uznesenie by už mesto malo v polovici januára a nie v marci. Spis totiž dostal na stôl ešte 11. decembra 2018.

„Celá vec sa tak vracia do stavu, v akom bola v septembri 2018, keď spoločnosť EEI podala návrh na nariadenie neodkladného opatrenia. Košický súd už bude mať k dispozícii nielen tvrdenia spoločnosti EEI, ale aj zásadné argumenty mesta Košice a v rámci rozhodovania sa nimi bude musieť zoberať a vysporiadať. Naďalej trvám na tom, že samotná zmluva, uzatvorená v roku 2012, medzi oboma stranami je neplatná,“ konštatoval Polaček.

EEI rozhodnutie ešte nemá

Na aktuálnu situáciu zareagovala aj spoločnosť EEI, ktorej ešte tiež nebolo doručené rozhodnutie bratislavského krajského súdu.

„Nemôžeme preto s istotou určiť dôvod zrušenia neodkladného opatrenia. Predpokladáme však, že krajsky súd zrušil neodkladné opatrenie preto, aby o ňom mohol rozhodovať okresný súd v Košiciach. Domnievame sa, že pokiaľ bolo neodkladné rozhodnutie zrušené iba z dôvodu miestnej nepríslušnosti, okresný súd v Košiciach v neodkladnom opatrení znovu uloží Mestu Košice dodržiavať nájomnú zmluvu až do rozhodnutia vo veci samej. Zároveň však zdôrazňujeme, že úlohou krajského súdu nebolo vôbec posudzovať platnosť alebo neplatnosť nájomnej zmluvy,“ uviedla v stanovisku parkovacia firma.

Rokovania pokračujú

Košický primátor sa vyjadril aj k vzájomným rokovaniam medzi mestom a firmou, posledné bolo tento týždeň vo štvrtok.

„Stále prebiehajú jednania, ktoré sa týkajú aj možnosti, že mesto prevezme kompletnú parkovaciu infraštruktúru, vrátane parkovacích automatov a závorových parkovísk. Ak EEI preukáže že zhodnotila mestský majetok, vieme si predstaviť dohodu o finančnom vyrovnaní,“ poznamenal košický primátor. Mesto Košice a spoločnosť EEI pracujú na spoločnom memorande. „Existuje už základná verzia a obe strany sa predbežne dohodli na texte. Stále sa však o finálnej rokuje a musia sa na tom dohodnúť obe strany,“ dodal Polaček.

Spor o parkovanie

Celý parkovací spor nastal po tom, čo v roku 2012 mestskí poslanci schválili nájomnú zmluvu s EEI, odporovala však zneniu vtedajšieho cestného zákona. Až o rok neskôr prokurátor podal protest, že vyberanie parkovného súkromnou firmou odporuje platnej legislatíve. Poslanci parlamentu koncom roka 2013 schválili novelu cestného zákona, ktorým sa legalizovalo pôsobenie EEI v meste. Neskôr sa parkovanie rozšírilo do desiatich lokalít, čo vyvolalo nevôľu Košičanov a v petícii vyzbierali podpisy viac ako 17-tisíc ľudí. So spoplatneným parkovaním súhlasili, boli však proti tomu, aby peniaze inkasovala súkromná firma.

V roku 2018 poslanci mestského zastupiteľstva novelizovali všeobecne záväzné nariadenie (VZN) o platenom parkovaní a rozhodlo sa, že výlučným prevádzkovateľom parkovacieho systému budú od 1. januára 2019 Košice.

Prvých šesť dní v novom roku Košičania a návštevníci mesta platiť za parkovanie nemuseli, no od 7.januára vznikol chaos. Spoločnosť EEI neodovzdala závorové parkoviská a parkovacie automaty Košiciam, a tak obyvatelia v tomto prípade platili súkromnej firme. Mesto zasa vyberalo peniaze za parkovanie prostredníctvom SMS a QR kódu, ktorý si mohli vodiči stiahnuť do mobilného telefónu. Mnohí vodiči však odmietali platiť prostredníctvom SMS, pretože to bolo drahšie, ako cez automat s prirážkou 20 percent.

Problém bol aj pri parkovacích ročných kartách. Mnohí ľudia si ich kúpili ešte v predošlom roku od spoločnosti EEI. Po 1.januári začala košická radnica systém rezidentských kariet prevádzkovať sama. Motoristi, ktorí zaplatili ešte v roku 2018 parkovacej spoločnosti, nevedeli, či nebudú pokutovaní. Magistrát sa vtedy vyjadril, aby si kúpili mestskú parkovaciu kartu a od EEI si vymáhali kompenzácie za už kúpenú kartu od spoločnosti.

Zmena nastala na januárovom mestskom zastupiteľstve, kde došlo k viacerým úpravám VZN. Medzi najdôležitejšie patrilo zrušenie 20-percentnej prirážky za parkovné prostredníctvom SMS a jej zosúladenie so sumou, ktorá sa platí za parkovanie pri platbe v hotovosti alebo prostredníctvom webovej aplikácie. Zároveň v novele VZN je aj ustanovenie o tom, že parkovacie karty vydané spoločnosťou EEI do konca januára 2019 sú aj naďalej platné pod podmienkou, že sa budú vedieť týmito parkovacími kartami riadne preukázať.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #EEI