Dobrý trolejbus spropaguje v Košiciach dobrovoľníkov

Dobrý trolejbus pomaľovaný detskými kresbami bude pravidelne každú nedeľu jazdiť po Košiciach. Radnica sa takto netradične rozhodla propagovať podujatia, ktoré sa v meste konajú v rámci Európskeho hlavného mesta dobrovoľníctva.

18.03.2019 16:00
trolejbus, Košice Foto: ,
Dobrý trolejbus V Košiciach zdobia kresby detí základných škôl.
debata (1)

Trolejbus dostal meno Dobrý a dobrovoľníci v ňom budú informovať o svojich aktivitách, na ktoré sa bude možné aj prihlásiť.

„Zvolili sme možno netradičnú formu propagácie, ale verím, že splní účel. Okrem dobrovoľníkov dostanú priestor aj organizátori rôznych kultúrnych, športových alebo spoločenských podujatí či iných organizácií, škôl alebo domovov dôchodcov,“ uviedla Lucia Gurbáľová, námestníčka primátora mesta Košice.

Mesto zriadilo aj špeciálnu stránku k roku dobrovoľníctva, na ktorej Košičania nájdu postupne všetky informácie o podujatiach a iniciatívach pre dobrovoľníkov v meste. Na stránke, ktorá sa bude priebežne aktualizovať, sa bude možné nahlásiť priamo na niektorú z dobrovoľníckych aktivít, zároveň aktívne pridávať podujatia, na ktorých bude záujem o dobrovoľníkov.

Dobrý trolejbus bude premávať vždy v nedeľu v čase od 14. do 18. hodiny v 45-minútových intervaloch z nástupnej zastávky na Námestí osloboditeľov na Sídlisko KVP. O odchodoch bude informovať aj informačná tabuľa na zastávke, kde si u dobrovoľníkov bude potrebné jazdu rezervovať. Každý záujemca o jazdu dostane vo východovej stanici bezplatnú miestenku. Dobrý trolejbus bude zastavovať na zvyčajných zastávkach po trase.

"Som rád, že sa bude myšlienka dobrovoľníctva propagovať práve v Dobrom trolejbuse, ktorý zdobia kresby detí základných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice. Ide o trolejbus Škoda 14 TrM a jeho návrat do košickej mestskej hromadnej dopravy je príspevkom Dopravného podniku do informačnej kampane aktivít Európskeho hlavného mesta dobrovoľníctva. Verím, že nedeľňajšie jazdy tohto znovuzrodeného dopravného prostriedku si užije veľa Košičanov,“ konštatoval Vladimír Padyšák, generálny riaditeľ košického Dopravného podniku.

Titul Európske hlavné mesto dobrovoľníctva si Košice prevzali pred dvoma rokmi v írskom Sligu a stali sa tak prvým mestom z krajín strednej a východnej Európy, ktoré získalo toto prestížne ocenenie.

Košice sa v roku 1993 stali štvrtým slovenským mestom s trolejbusovou dopravou. Jej prevádzka je od roku 2015 pozastavená. K oficiálnemu zrušeniu tohto typu dopravy v košickej mestskej doprave zatiaľ nedošlo. Napriek odstaveným trolejbusom musí Dopravný podnik platiť ročne okolo 23-tisíc eur za elektrickú energiu v trolejových vedeniach.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #dobrovoľníctvo #Dobrý trolejbus