VIDEO: Kežmarčanov v tmavých uličkách ochráni prevratná novinka

V Kežmarku pilotne skúšajú novú aplikáciu, aby sa domáci cítili bezpečnejšie. V núdzi sa dokážu rýchlo spojiť s mestskou políciou, ktorá ich polohu môže zamerať aj inteligentnými kamerami.

19.03.2019 16:00
debata (1)

VIDEO: Stalo sa vám, že ste večer museli vykročiť do tmavej uličky a cítili ste sa stiesnene? V Kežmarku práve skúšajú nový systém ochrany ľudí. Viac o novinke, ktorú si raz možno osvoja aj iné mestá, si pozrite vo videu TV Pravda.

Video

Novú mobilnú aplikáciu s názvom MSP SOS, ktorá je bezplatná, možno využiť priamo v Kežmarku, ako aj v katastri mesta, vysvetľuje primátor Ján Ferenčák. Aplikácia je funkčná pre všetky operačné systémy mobilných telefónov. Pri jej inštalácii musí používateľ povoliť lokalizáciu. Nutná je aj registrácia s uvedením mena, priezviska a telefónneho čísla.

„Jednou z priorít mesta je zvyšovanie bezpečnosti občanov, preto sme potrebovali vytvoriť aplikáciu, vďaka ktorej sa môžu občania cítiť bezpečnejšie a komfortnejšie. Použiť ju je možné na území mesta, a tiež v katastri Kežmarku,“ uviedol Ferenčák. Vývojárom mobilnej služby pre Mestskú políciu mesta Kežmarok ako pilotný projekt je slovenská spoločnosť TSS Group.

„Poplach sa automaticky spustí po stlačení tlačidla MSP SOS. Na monitore mestskej polície sa ukáže poloha občana v núdzi, a ak je osoba v zábere kamier, tak ju zameria aj kamera,“ povedal Ondrej Sokol z TSS. V Kežmarku je aktuálne 44 kamier a z nich už sedem tzv. inteligentných.

„Dokážu zaznamenať vjazd do jednosmernej ulice alebo parkovanie na zakázanom mieste a okamžite to hlásiť na centrálny pult. Zároveň vedia detekovať zvlášť automobily a ľudí. Ak by sa napríklad niekto stratil a bolo by ho treba nájsť, pričom by mal oblečený čierny vrch a modrý spodok, kamery začnú vyhľadávať takto oblečené osoby a vedia nahlásiť, kde sa nachádzajú,“ objasnil Sokol. Zároveň vedia takéto kamery predchádzať aj vzniku požiarov.

Výhodou je, že ak majú systém v mobilnom telefóne nainštalovaný mestskí policajti, sám im nahlási, že sa niečo deje, a nepotrebujú signál z operačného strediska.

Po registrácii v aplikácii nájde na displeji používateľ tri tlačidlá. Najdôležitejšie a najviac zvýraznené je tlačidlo SOS.

„Po jeho stlačení mobil okamžite vyšle zvukový signál na mestskú políciu spolu s registrovanými údajmi. Hliadka lokalizuje miesto, kde sa osoba v núdzi nachádza. Kamera sa po prijatí signálu automaticky zameria smerom, odkiaľ podnet prichádza, a policajt môže sledovať dianie na mieste. Ďalšie riešenie situácie už bude v rukách hliadky mestskej polície,“ priblížil aplikáciu primátor Ferenčák. Ďalšou funkciou je takzvaný Pocit tiesne. Stláča sa v prípade, že občanovi nehrozí reálne nebezpečenstvo, iba ho predpokladá. Po stlačení tlačidla kamera zameria svoju pozornosť na osobu v núdzi a začne ju sledovať. Štandardne to trvá jednu minútu.

„Ďalšou službou je tlačidlo vytvorenie hlásenia. Slúži na ohlásenie vandalizmu, dopravnej nehody, požiaru či výtržníctva. Využiť sa dá aj možnosť vlastného textu, ak ide o inú špecifickú situáciu,“ doplnil Ferenčák.

Do budúcnosti pripravuje kežmarská samospráva do systému okrem kamier zapojiť aj verejné osvetlenie. V prípade núdze by sa napríklad viac rozžiarilo, aby mal obyvateľ, ktorý má obavy, ešte väčší pocit bezpečnosti.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #kežmarok #kamerový systém