Koniec chaosu v parkovaní v Košiciach?

Vypli parkovacie automaty a odmontovali rampy. Súkromná spoločnosť sa stiahla z boja o platené parkovanie v Košiciach. Zdá sa, že chaos sa skončil, hoci ešte len pred niekoľkými dňami Košiciam hrozila exekúcia.

20.03.2019 10:00
Košice Parkovanie centrum Foto: ,
Parkovacie automaty v Košiciach
debata (2)

Ešte do minulého piatka panovala v Košiciach zvláštna situácia. Za parkovanie v meste sa platilo aj spoločnosti EEI, aj mestu. Ak vodič vhodil peniaze do parkovacieho automatu alebo zaparkoval na parkovisku so závorami, išli peniaze firme. Ak sa rozhodol zaplatiť prostredníctvom SMS alebo QR kódom v mobilnom telefóne, peniaze dostalo mesto.

Spoločnosť EEI od piatka 15. marca odstavila všetky svoje parkovacie automaty. „Zdôvodnila to tým, že mesto je od toho dátumu výhradným prevádzkovateľom parkovania v metropole východu,“ oficiálne oznámila radnica, ktorú o tomto kroku spoločnosť vopred neinformovala.

Od roku 2012 sa o parkovanie v meste starala EEI. Od 1. januára tohto roku však platí všeobecne záväzné nariadenie, podľa ktorého preberá platené parkovanie mesto Košice. Keď poslanci vlani na jeseň toto rozhodnutie prijali, spoločnosť podala na Okresnom súde Bratislava I návrh na neodkladné opatrenie a súd jej vyhovel. Pre mesto to znamenalo, že sa malo zdržať konania, ktoré by firme sťažilo prevádzkovanie verejných platených parkovísk podľa stále platnej zmluvy. Parkovacia firma s postupom mesta nesúhlasila a deklarovala, že aj po 1. januári bude aj ona naďalej prevádzkovať parkovanie. Navyše, začiatkom roka EEI požiadala o exekučné konanie voči mestu. Znamenalo by to napríklad, že samospráva by nemohla čerpať financie z eurofondov.

Neodkladné opatrenie však koncom februára Krajský súd Bratislava zrušil a vrátil spis na okresný súd. Podľa primátora Jaroslava Polačeka zaniká aj dôvod na exekučné konanie voči mestu. „Znamená to, že o samotnom návrhu EEI o nariadení neodkladného opatrenia bude rozhodovať príslušný okresný súd v Košiciach,“ konštatoval Polaček.

„Parkovacie automaty a rampy spoločnosť vypla preto, lebo tak ako v minulosti aj teraz rešpektuje rozhodnutia súdov a platné všeobecne záväzné nariadenie mesta Košice," zdôvodnil najnovší krok spoločnosti Peter Hollý, hovorca EEI.

Podľa vyjadrenia košickej radnice možno rozhodnutie EEI vnímať ako uznanie skutočnosti, že samospráva je jediným prevádzkovateľom parkovacieho systému v meste, čo doteraz odmietali uznať. Pre motoristov to znamená, že parkovné mestu na všetkých platených parkovacích miestach, vrátane závorových parkovísk, je naďalej možné uhrádzať iba prostredníctvom SMS alebo QR kódom. Medzi EEI a Košicami prebiehajú rokovania, na ktorých sa hľadajú riešenia, ako prebrať kompletnú parkovaciu infraštruktúru, vrátane automatov a závorových parkovísk.

„Ak EEI preukáže, že zhodnotila mestský majetok, vieme si predstaviť dohodu o finančnom vyrovnaní,“ poznamenal primátor. Mesto Košice a spoločnosť EEI pracujú na spoločnom memorande. „Existuje základná verzia a obe strany sa predbežne dohodli na texte. Stále sa však o finálnej verzii rokuje a musia sa na tom dohodnúť obe strany,“ dodal Polaček. Či bude predmetom memoranda aj finančné vyrovnanie, zatiaľ nie je isté, no Polaček trvá iba na úhrade tých investícií, ktorými parkovacia spoločnosť zhodnotila mestský majetok.

Parkovací spor nastal po tom, čo v roku 2012 mestskí poslanci schválili nájomnú zmluvu s EEI, odporovala však zneniu vtedajšieho cestného zákona. O rok neskôr prokurátor podal protest, že vyberanie parkovného súkromnou firmou odporuje platnej legislatíve. Poslanci parlamentu koncom roka 2013 schválili novelu cestného zákona, ktorou sa legalizovalo pôsobenie spoločnosti v meste. Neskôr sa parkovanie rozšírilo do desiatich lokalít, čo vyvolalo nevôľu Košičanov. So spoplatneným parkovaním súhlasili, boli však proti tomu, aby peniaze inkasovala súkromná firma.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #parkovacie automaty