VIDEO: Prievidza čaká na diaľnicu, dostala letisko

Lúka s ďatelinou bola dlhé roky letiskom v Prievidzi. To sa teraz zmenilo. Nemecká firma Brose, ktorá si pri letisku postavila fabriku, sa rozhodla viac nečakať na to, kým sa konečne kompetentní na Slovensku rozhýbu a postavia do Prievidze toľko sľubovanú diaľnicu, a vybudovala si radšej sama pristávaciu dráhu na letisku. Tá teraz bude prínosom nielen pre firmu, ale aj pre celý región, pretože sem môže pritiahnuť viac turistov. Paradoxne, jeden kilometer širokej letiskovej dráhy postavila Brose približne za tri milióny eur, ale jeden kilometer slovenskej diaľnice stavajú až za 19 miliónov eur.

20.03.2019 18:00
debata (10)

VIDEO: Prievidzké letisko založili v roku 1950. Roky lietadlá zosadali na trávu respektíve na ďatelinu. Približne v rokoch 2000 až 2002 takto pristál aj slávny tenista Roger Federer, ktorý podľa miestnych ľudí prišiel na pytačky za svojou neskoršou manželkou a rodáčkou z Bojníc Miroslavou Vavrincovou. Teraz v roku 2019 dostalo letisko asfalt. Pozrite si reportáž z otvorenia letiska, v ktorej uvidíte ako lietadlá zosadajú na novú plochu.

Video

Letisko v Prievidzi sa nachádza rovno pri kúpeľnom meste Bojnice, kde je množstvo turisticky príťažlivých atrakcií. Takto sa do Prievidze dostanú skôr aj turisti, pretože na letisku bude fungovať aj letecký taxík. Nemecká firma sa rozhodla postaviť dráhu najmä preto, aby ušetrila čas. „Dosiaľ sme cestovali z Nemecka autom približne deväť hodín, teraz letíme iba okolo 45 minút, čím ušetríme jeden deň v práci,“ povedal riaditeľ Brose Axel Mallener. Na otázku, aké sú slovenské cesty, si len ťažko povzdychol. „No, postavili sme si vlastne peknú diaľnicu, aj keď iba kilometer dlhú… Čiže by sme potrebovali viac kilometrov,“ dodal.

Riaditeľ letiska Ľuboš Jánošík vraví, že nová dráha umožní celoročnú prevádzku lietadiel aj vyššej hmotnostnej kategórie pre súkromné aj pre biznis účely. „Čo sa týka turistického ruchu, má to prínos aj v tomto smere, pretože letisko je vybudované tak, aby sem mohla priletieť široká letecká verejnosť, mohla tu lietadlo odstaviť a navštíviť náš región,“ skonštatoval Jánošík. Na letisku bude môcť pristáť každý vlastník súkromného lietadla alebo ten, kto si lietadlo prenajme. Bude tak môcť urobiť počas celého roka, pričom dosiaľ celoročné prevádzkovanie letiska kvôli chýbajúcej pristávacej dráhe možné nebolo. Takisto tu budú môcť pristávať väčšie lietadlá ako dosiaľ. Na letisku začne fungovať aj takzvaný letiskový taxík, ktorý je podobný ako auto taxík. Zákazník si môže objednať lietadlo, ktoré bude pristavené na letisku a odvezie ho, kam potrebuje. Vďaka novej dráhe dokonca na letisku vznikla letecká škola, výcvik sa bude robiť na dvoch lietadlách. Letová pristávacia dráha je vyasfaltovaná na dĺžku 1¤081 metrov, široká je 23 metrov, asfalt má hrúbku 11 centimetrov, ale základ, teda jama pod ním, je vykopaný do hĺbky približne 80 centimetrov. Letisko má aj dráhové osvetlenie, preto je certifikované aj na nočné lety. Lietať sa z neho dá do celého sveta.

Na pristátie prvého lietadla na vyasfaltovanom prievidzskom letisku sa prišiel pozrieť aj dôchodca Jozef Šnirc (85), ktorý dlhé roky na letisku pracoval, lietanie miluje celý život a ešte aj v takomto vysokom veku sem chodí denne. Ten vraví, že letisko vzniklo v roku 1950. Sám vlastní povolenie, že je možné pristávať na ďatelinovom poli letiska v Prievidzi. Ten si spomína, ako tu takto v októbri pred niekoľkými rokmi pristálo lietadlo s tenistom Rogerom Federerom a jeho rodičmi a tí vystúpili ešte na trávnatú dráhu. „Prišli vtedy na pytačky,“ hovorí dôchodca.

Primátorka Prievidze Katarína Macháčková povedala, že „je super, že máme letisko, ale ešte viac sa budeme tešiť, keď budeme mať lepšie spojenie medzi Prievidzou a Trenčínom“. Pilot Christian Vohl, ktorý v stredu po prvý raz pristál na vynovenom letisku, ocenil najmä výhľad z lietadla na nádherný Bojnický zámok.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #letisko #Prievidza