Hanba Košíc, zrušili olympijský festival

Letný Európsky olympijský festival mládeže (EYOF) v roku 2021 v Košiciach nebude. O organizáciu prestížneho podujatia už prejavili záujem iné mestá. Hovorí sa o Poprade, Banskej Bystrici i Šamoríne.

22.03.2019 19:19
SR EYOF Košice 2021 KEX Foto: ,
Na snímke priaznivci usporiadania EYOF 2021 v Košiciach protestovali márne. (Vľavo Filip Fabišík, prezident hádzanárskeho klubu Crows Košice).
debata (9)

Ešte vo štvrtok prijala mestská rada odporúčanie, aby Košice ukončili aktivity smerujúce ku konaniu 16. ročníka festivalu. V piatok poslanci na mimoriadnom zastupiteľstve prijali návrh, aby sa ukončili všetky aktivity, ktoré mali smerovať k zabezpečeniu konania olympijského podujatia. Primátor Jaroslav Polaček (nezávislý s podporou pravicovej koalície) dôvodil, že sa nedá dobehnúť neinvestovanie do športovej infraštruktúry v meste. Podľa neho riziká organizovania festivalu prevýšili možnosti mesta. „Náš rozpočet nie je nekonečný,“ vysvetľoval poslancom. Nepomohla ani prítomnosť športových osobností mesta, ktoré sa snažili presvedčiť poslancov, že mesto organizáciu zvládne.

Poslanci preto Polačeka požiadali, aby pripravil akčný plán na dobudovanie športovej infraštruktúry v meste vo výške najmenej 10 miliónov eur. Peniaze by sa mali investovať do vybudovania a rekonštrukcie športovísk v najbližších troch rokoch.

Časti poslancov sa rozhodnutie neveľmi páčilo. Argumentovali, že mesto príde o príležitosť spropagovať sa a pritiahnuť turistov, podporiť ubytovacie či gastronomické služby. Najmä však príde o zrekonštruované i nové športoviská. Niektorí hovoria dokonca o blamáži svetového charakteru.

O nevyužití životnej šance hovoril aj podpredseda vlády a bývalý košický primátor Richard Raši (Smer). „Je mi ľúto, že Košice pre neschopnosť svojho vedenia prepásli životnú šancu a teraz sa budú so závisťou pozerať na iné slovenské mesto, kde budú rásť nové športoviská,“ uviedol vo svojom stanovisku.

S Rašim pritom vedenie mesta dvakrát rokovalo o navýšení financií, ktoré mestu prisľúbila vláda. Pôvodnú sumu vo výške 12 miliónov eur žiadali zvýšiť najmenej o desať miliónov. Primátor, ktorého podporoval aj košický župan Rastislav Trnka, však nepochodil. Obe strany sa začali navzájom obviňovať z klamstiev a zavádzania. Nové vedenie Rašimu vyčítalo, že nepripravil podmienky na prípravu festivalu.

Raši však dementoval informácie, že v športovej infraštruktúre nič nepribudlo, a mestu odporučil využiť prisľúbené štátne prostriedky na investície. „Kompletne sa zrekonštruovalo kúpalisko Červená hviezda a vybudoval sa nový bazén, začala sa stavať Košická futbalová aréna, pripravilo sa všetko na to, aby sa mohlo začať stavať Národné tenisové centrum, vybudovali sa aj multifunkčné ihriská a pri základných školách sa vybudovali atletické ovály a zrekonštruovali sa bazény,“ uviedol vicepremiér s tým, že podľa neho by Košice organizáciu festivalu zvládli.

Na Košice tlačil aj Slovenský olympijský a športový zväz. "Nepripúšťam, že by sme organizáciu tohto podujatia na Slovensku nezvládli. V prípade, že sa Košice vyjadria negatívne, máme formálne aj neformálne ponuky z iných slovenských miest zorganizovať toto podujatie,“ povedal prezident zväzu Anton Siekel ešte začiatkom marca. Podľa vyjadrenia zväzu začnú urýchlene rokovať so záujemcami z iných miest.

Hovorí sa, že záujem má Poprad, ktorý už hostil zimnú verziu festivalu, ale aj Banská Bystrica či Šamorín. Olympijský festival mladých sa má uskutočniť už o 28 mesiacov a na hľadanie alternatívneho riešenia zostáva veľmi málo času, pripomína Slovenský olympijský a športový zväz.

V poradí XVI. letný EYOF sa mal v Košiciach uskutočniť v dňoch 24. júla až 1. augusta 2021. V desiatich športových disciplínach by malo súťažiť takmer 4 000 mladých športovcov.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #Európsky olympijský festival mládeže