Zebra z nitrianskeho sídliska by mala byť v poriadku

Vo štvrtok podvečer obyvateľov nitrianskeho sídliska Klokočina zaskočila cválajúca zebra. Exotické zviera ušlo z Cirkusu Metropol, odchyt zvieraťa trval asi hodinu.

22.03.2019 17:43
debata

Majiteľka cirkusu Stanislava Šimková tvrdí, že zviera neutieklo, ale bolo účelovo vypustené. „Prišli k nám dvaja ľudia, ktorí tvrdili, že týrame zvieratá. Rozbili okno na búdke, kde sedí predavač lístkov, a chceli sa biť. Vraj boli opití,“ opisuje situáciu. Páchatelia vypustili ťavy, poníky a zebru. Počas potýčky sa zvieratá podarilo odchytiť, ale zebrí samec Wadi sa vybral do sveta. „Wadi sa túlal po nitrianskych uliciach a sídlisku, kde ho naháňali policajti so zapnutými majákmi,“ pokračuje majiteľka.

Zebrí samec Wadi a cvičiteľ Antonín Šimek. Foto: Patrícia Kučárová, Pravda
zebra, nitra, útek, cirkus, Antonín Šimek Zebrí samec Wadi a cvičiteľ Antonín Šimek.

Počas svojej vychádzky rozbil jedno auto. Majitelia cirkusu celú škodu uhradili. „Wadi utrpel psychickú ujmu, policajti ho naháňali so zapnutými majákmi, čo nebolo dobré,“ zdôrazňuje Šimková. V piatok Wadiho prezrel veterinár. „Skonštatoval, že jeho stav je dobrý, zebra je kontaktná a vykazuje dobré známky správania,“ teší sa.

Na dohady o tom, či bolo zviera týrané a bičované, Šimková odpovedala, že je to účelový výmysel. „Zebru ani iné zvieratá netýrame. Prosíme ľudí, aby neriešili problémy takto radikálne, ale v pokoji,“ prosí verejnosť.

Podľa majiteľky cirkusu mohli byť páchateľmi ochrancovia zvierat. Regionálne centrum Slobody zvierat v Nitre však vylučuje, že by výtržníkmi mohli byť ich pracovníci. František Kubíček z centra Slobody zvierat takisto tvrdí, že zákon o veterinárnej starostlivosti nariaďuje zabezpečiť priestor, v ktorom sa zvieratá nachádzajú, tak, aby sa niečo podobné nemohlo stať.

„Wadi je doma, myslíme si, že to bol niekto zo skupiny ľudí, ktorí často protestujú proti cirkusom so zvieratami,“ uzavrela majiteľka. Na otázku, či cirkus Metropol podá na páchateľov trestné oznámenie, však neodpovedala.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Nitra #zebra #cirkus