Záhadná nákaza v Trnave - ochoreli desiatky stredoškolákov

Čudná nákaza v trnavskej Strednej priemyselnej škole skolila viac ako tri desiatky študentov a učiteľov. Pre akútne žalúdočné problémy niektorí skončili aj v nemocnici, hospitalizovali ich na infekčnom oddelení.

28.03.2019 10:59 , aktualizované: 17:13
debata (10)

Situácia je natoľko vážna, že riaditeľ školy Ľudovít Šimun dal všetkým žiakom voľno vo štvrtok aj v piatok. Vedenie školy i zdravotníci predpokladajú, že tieto dni spolu s víkendom by mali stačiť na zamedzenie ďalšieho prenosu ochorenia. Výsledky vyšetrení by mali byť známe až v najbližších hodinách. Zatiaľ sa špekuluje o neznámom víruse.

Vo štvrtok a v piatok budú dezinfikovať priestory. Dagmar Kollárová z odboru epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Trnave dodala, že hygienici nariadili protiepidemické opatrenia zamerané na dôkladné vykonanie povrchovej a plošnej dezinfekcie, dezinfekcie kuchynského riadu. „Sú tu iba upratovačky, všetko sa musí poriadne vydrhnúť, nič nemôžeme podceniť,“ povedala jedna zo zamestnankýň školy. Choroba sa začala šíriť v triede, kde je v súčasnosti z 31 žiakov chorých 19. Podľa hovorkyne trnavskej nemocnice Kataríny Tittelovej študentov, ktorých prijali, hospitalizovali na infekčnom oddelení. „Momentálne prebiehajú vyšetrenia, je to v štádiu riešenia,“ dodala.

Zatiaľ prebiehajú rozbory odobratých vzoriek, preto ešte nie známa presná diagnóza a príčina zdravotných problémov žiakov. „Po preskúmaní situácie bola vylúčená salmonela,“ vysvetlil riaditeľ Šimun.

Regionálny úrad verejného zdravotníctva potvrdil, že zo 635 študentov ochorelo 27. Kollárová vysvetlila, že ich trápili hnačky, vracanie, prevažne bez teploty. „Výsledky laboratórnych vyšetrení chorých osôb nie sú zatiaľ k dispozícii. Vzhľadom na klinický priebeh ochorení a inkubačný čas prípadov predpokladáme vírusovú etiológiu ochorení a prenos ochorení priamym kontaktom cez kontaminované ruky a prostredie,“ uviedla Kollárová s tým, že v epidemiologickom vyšetrení sa pokračuje.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Trnava #škola #vírusové ochorenia