Osemnásťročný muž prišiel do banky s balíkom babrácky vytlačených falošných peňazí

Trúfalosť mu nechýbala. Len 18-ročný mladík prišiel do žilinskej pobočky Národnej banky Slovenska, kde predložil tridsať kusov falošných bankoviek v nominálnej hodnote 50 eur. Nepodarky vyzerajúce akoby boli obliate nejakou tekutinou si pracovníci všimli okamžite a kontaktovali políciu. Študent z okresu Žilina skončil v rukách kriminalistov a teraz mu hrozia 3 až 8 rokov basy.

28.03.2019 19:20
peniaze, falošné bankovky Foto:
Nepodarky vyzerajúce akoby boli obliate nejakou tekutinou si pracovníci všimli okamžite a kontaktovali políciu.
debata (34)

Maturant veľmi dobre vedel, že peniaze sú falošné, no napriek tomu ich chcel zameniť za pravé. Aký mal motív a odkiaľ ich zobral, zatiaľ nie je známe. „Vyšetrovateľka ho obvinila zo zločinu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov,“ povedala žilinská policajná hovorkyňa Jana Balogová. Ďalej informovala, že v minulosti trestaný nebol, preto je stíhaný na slobode.

Chlapec zrejme dúfal, že nikto si nič nevšimne a ľahko príde k väčšej sume peňazí. Keby mu podvod vyšiel, získal by 1 500 eur. Bankovky však už na prvý pohľad vyzerali pochybne. „Podľa odborného posudku Národnej banky Slovenska boli označené za menej podarený falzifikát so stupňom kvality vyhotovenia štyri,“ dodala Balogová.

Hovorkyňa Národnej banky Slovenska Martina Vráblik Solčányiová vysvetlila, že pri posudzovaní kvality falzifikátov majú rôzne stupne, pričom päťka je najhoršia. „Napríklad jednotka je veľmi ťažko rozoznateľná od pravej bankovky. Potom to postupne klesá,“ podotkla. Tie horšie vyzerajú ako nepodarený obrázok vytlačený tlačiarňou. Bežný človek by ich mal spoznať už na prvý dotyk. Pravosť bankoviek sa podľa Solčányiovej dá skontrolovať hmatom, pohľadom či naklonením. Potom sú tam jednotlivé ochranné prvky, ktoré vidieť nastavením proti svetlu, ako vodoznak, okienko s obrázkom Európy a iné. „Už ten prvý hmat napovie, že obyčajný papier je iný, ako keď dostanete bavlnenú bankovku. Sú prvky, ktoré vie hneď rozoznať aj bežný človek. Samozrejme, kolegovia majú aj sofistikovanejšie nástroje a metódy, ktorými overujú pravosť,“ povedala.

Vlani v druhom polroku zadržali 699 falošných bankoviek, pričom najviac, až 329, bolo práve v hodnote 50 eur. Ide však o pomerne výrazný pokles, keďže v roku 2017 v rovnakom období zadržali až 1 457 falošných bankoviek. Kvalita zadržaných kusov je podľa odborníkov prevažne dobrá.

TV Pravda: Niečo podobné sa v Žiline stalo aj v polovici marca 2019. V rukách žilinskej polície skončili dvaja muži vo veku 25 rokov (z okresu Martin) a 22 rokov (z okresu Žilina). Dvojica mala od decembra 2018 dávať do obehu bankovky nominálnej hodnoty 50 eur, pričom vedeli, že bankovky sú falošné, informovala polícia. (vysielané 12.3.2019)

Video

© Autorské práva vyhradené

34 debata chyba