V Košiciach sa prepadávajú cesty. Pozrite si video

Zosuvy pôdy ohrozujú dve komunikácie v košických mestských častiach Vyšné Opátske a v Košickej Novej Vsi. Primátor Jaroslav Polaček vo štvrtok vyhlásil na území mesta mimoriadnu situáciu. Stalo sa tak na základe rokovania krízového štábu.

01.04.2019 14:42
debata (2)
VIDEO: V košickej mestskej časti Vyšné Opátske zosuv pôdy ohrozuje miestnu cestu tak, že sa približne 60 ľudí takmer nemôže dostať do svojich domovov. Zlá je aj situácia v Košickej Novej Vsi.
Video

Poškodená je v prvej mestskej časti cesta na Včelárskej paseke a v druhej zasa v oblasti na Konopiskách, kde už podmlelo časť komunikácie. Rozhodnutie o mimoriadnej situácii padlo po vyjadreniach odborných útvarov mesta Košice a odborníkov z oblasti geológie.

Zložitejšia situácia je vo Vyšnom Opátskom, pretože ak by došlo k prepadávaniu cesty, obyvatelia by mali sťažený prístup k svojim domovom. Územie, kde sa Včelárska paseka nachádza, je podľa odborníkov hodnotené ako potenciálne zosuvné. V uvedenom území dochádza v dôsledku postupného sadania okraja cesty k jej poškodzovaniu a hrozí až deštrukcia.

„Žije tam zhruba šesťdesiat ľudí s trvalým pobytom, ďalší tam majú záhrady. Cesta tam je jedinou prístupovou komunikáciou,“ uviedol Viktor Mikluš, starosta mestskej časti Vyšné Opátske, podľa ktorého je cesta každým rokom v horšom technickom stave, no doteraz chýbali financie na opravu. „Bol síce spevňovaný povrch, ale stav si vyžaduje výraznejšie zásahy,“ doplnil Mikluš. Nebezpečný je úsek v lokalite Konopiská v Košickej Novej Vsi. Potok tam podmýva komunikáciu, ktorá vedie k obývaným chatám. Časť cesty už strhlo a už tam bola aj osadená dopravná značka so zákazom vstupu.

„Cesta bola vybudovaná v osemdesiatych rokoch minulého storočia ako obslužná komunikácia k čističke odpadových vôd. V prípade potreby sa sem síce autá záchranných zložiek vedia dostať, ale keďže alternatívny prístup neumožňuje otočiť vozidlo, museli by naspäť cúvať,“ zhodnotil aktuálny stav starosta Košickej Novej Vsi Michal Krcho.

Vážnu situáciu preveril priamo na mieste aj košický primátor Polaček, ktorý zvolal krízový štáb. Radnica zatiaľ podnikla také kroky, aby neboli ohrozené životy, zdravie a majetok obyvateľov a zároveň tam mohol byť v prípade potreby zabezpečený aj príjazd záchranných zložiek „Vydal som príkaz primátora na vykonanie záchranných prác. V ňom som okrem iného starostovi mestskej časti Vyšné Opátske nariadil do troch dní zabezpečiť obmedzenie pohybu vozidiel nad 3 500 kilogramov a obmedziť rýchlosť na 20 km/h príslušným dopravným značením,“ uviedol Polaček. Starosta spomenutej mestskej časti v piatok už pripravoval všetky potrebné aktivity, aby nariadenie bolo čo najskôr zrealizované.

Starosta Košickej Novej Vsi dostal od primátora nariadenie, aby úplne uzatvoril úsek cesty na Konopiskách pre automobily a zabezpečil tiež osadenie informačnej tabule s textom „Vstup na vlastné nebezpečenstvo“.

„Prvoradé budú teraz geologické prieskumy, ktoré ukážu, akým spôsobom je možné vyriešiť sanáciu predmetných úsekov,“ doplnil Polaček.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #komunikácie #zosuv pôdy