Zo Sídliska Ťahanovce osadníci odišli, zostali po nich kopy odpadu

Pri vstupe do Košíc smerom od Prešova by už pohľad nemal zavadiť o zničené rekreačné chaty. Na vysťahovanie osadníkov vraj stačil dohovor. Kam išli? Starosta Sídliska Ťahanovce hovorí: "Na rekreáciu, nezaujíma ma to." Údajne sa všetci presťahovali k svojim príbuzným.

02.04.2019 13:39
neporiadok osada vystahovanie Kosice 02 Foto:
Starosta Sídliska Ťahanovce Miloš Ihnát ukazuje chatky, ktoré zničili nelegálni nájomníci.

V troch zničených rekreačných chatách v lokalite Majetkár žilo dovedna 50 až 60 ľudí. Chaty doslova zanosili odpadom z blízkeho sídliska.

„Je mojou povinnosťou riešiť problém, ktorý tu je už asi tridsať rokov. Nelegálne pobyty neriešil ani štát, mesto či mestská časť. Tak som sa rozhodol, že im dohovorím, aby odišli, čo sa aj stalo,“ hovorí starosta košickej mestskej časti Sídlisko Ťahanovce Miloš Ihnát.

Starosta žiada o pomoc primátora

Na jednej strane ho vyľudnenie osady teší, na druhej strane sa obáva, že osadníci sa môžu vrátiť. Preto oslovil aj primátora Košíc Jaroslava Polačeka so žiadosťou o súčinnosť.

„Primátorovi som vysvetlil situáciu. Táto lokalita je vstupnou bránou do Košíc v smere od Prešova a onedlho tu máme hokejový šampionát. Momentálne je to hanba pre celé mesto. Musia sa urobiť opatrenia, ale mestská časť na to nemá financie ani prostriedky. Potrebné sú ťažké mechanizmy, aby sa to zrovnalo so zemou a odpad vyviezol preč,“ konštatoval Ihnát.

Za problém považuje, že chaty sú podmurované. „Ak by boli celé drevené, strhnú sa. Dve bývalé záhradné chaty sú postavené nelegálne, tretia má dvoch spoluvlastníkov, súrodencov. S jedným som sa telefonicky spojil a dal súhlas na zbúranie chatky,“ dodal starosta.

Kam išli? Na rekreáciu!

Ihnát nevie, kam obyvatelia z chát odišli. „Hovorím, že išli na rekreáciu. Ani ma to nezaujíma. Isté je, že nebudú na území mestskej časti,“ podotkol. Osadníci väčšinou odišli za príbuznými a známymi do iných lokalít v meste.

Zaráža ho, že medzi odpadkami, v špine a smrade, kde pobehujú potkany, žili aj malé deti a bábätka.

„Čudujem sa a moja kritika smeruje aj na sociálnych pracovníkov, že v takýchto podmienkach dovolili žiť deťom. Dospelí si nájdu bývanie, ale o deti by sa mal postarať štát. Nie je možné, aby v takých podmienkach vyrastali,“ poznamenal starosta, v ktorého mestskej časti je aj ďalšia osada s názvom Demeter.

Ďalšia problémová časť: Demeter

„Sú tam tri bytovky, ktoré má v správe bytový podnik. Pravidelne tam chodím a je to tam celkom udržiavané. Problém je, že asi pred dvoma rokmi do osady prišli Rómovia z Richnavy a postavili si tam chatrče. Musím porozmýšľať, ako túto situáciu riešiť,“ dodal Ihnát.

Radnica: Nič o vysťahovaní nevieme

O vysťahovaní obyvateľov z nehnuteľností v lokalite Majetkár sa mesto Košice dozvedelo podľa vyhlásenia v pondelok z médií.

„Nemáme žiadne bližšie informácie ani neevidujeme podnet mestskej časti Sídlisko Ťahanovce na zlikvidovanie spomínaných nehnuteľností. Chceme však upozorniť, že zbúranie nehnuteľností nenachádzajúcich sa na pozemkoch mesta spôsobom, ako navrhuje starosta mestskej časti, nie je z právneho hľadiska možné, pretože mesto by sa vystavilo riziku súdnych sporov,“ uviedla v stanovisku košická radnica, podľa ktorej vo veci odstránenia stavieb je potrebné postupovať v súlade so všeobecne záväznými právnymi predpismi a je potrebné prihliadať na všetky okolnosti konkrétneho prípadu.

„Ani nás neteší, ako spomínaná lokalita vyzerá, ale musíme postupovať výhradne v súlade so zákonom. Výstrahou pre nás je, že mesto v minulosti na základe štátom vydaných rozhodnutí a vyjadrení pristúpilo k odstráneniu nelegálnej osady Nižné Kapustníky, kvôli čomu čelí žalobe na súde,“ dodala radnica. Narážala na búranie nelegálnej osady z roku 2012, v ktorej vtedy žilo 156 ľudí a z nich až 63 detí.

Ďalšie neuralgické body

Osada Majetkár nepatrila medzi najväčšie v Košiciach. Najznámejšou je Mašličkovo, kde žije okolo 300 ľudí v desiatkach provizórnych chatrčí. Väčšinu obyvateľov tvoria vysťahovalci zo zbúraných panelákov na Luníku IX. Ďalšia väčšia osada, kde je taktiež okolo 300 ľudí, je pri Malej stanici v mestskej časti Juh. Títo ľudia žijú v opustených záhradkách. Problémom je, že aj toto územie má viacero majiteľov – Dominikánsky konvent, Železnice Slovenskej republiky a Cargo Slovakia. Pravidelne v oboch osadách situáciu monitorujú mestskí aj štátni policajti.

VIDEO: V Košiciach majú problém s neporiadkom po osadníkoch
Video
chyba
Viac na túto tému: #Košice #rómska osada #likvidácia odpadu #Sídlisko Ťahanovce