Dôchodca v Pataši strieľal na psa priamo na ulici

Starší muž kráča po chodníku pred rodinnými domami v dedinke Pataš v okrese Dunajská Streda. Zo vzduchovej pištole strieľa na psa menšieho vzrastu. Oproti mu ide žena a hádajú sa po maďarsky. Video zverejnila polícia s dôvetkom, že incident vyšetruje.

03.04.2019 09:00
debata (12)

V Pataši v okrese Dunajská Streda majú problém s voľne pobehujúcimi psami už dlhšie. Miestni hovoria, že 75-ročnému dôchodcovi Gejzovi N. došla trpezlivosť a vzal do ruky plynovú pištoľ. Situácia, ktorú zachytáva video, sa odohrala minulý týždeň vo štvrtok. Polícia ho zverejnila v pondelok. Situácia v obci je aj napriek incidentu pokojná.

Fenka z osady, na ktorú dôchodca strieľal, už v minulosti pohrýzla školáčku, dokladá starosta obce Ernest Takács. So psami bez vôdzky chodievajú miestni Rómovia do obchodu. „Nikdy ich nemajú na vôdzke. Tie psy nie sú očkované ani čipované. Neplatia za ne dane. Behajú vo svorke a na svojich pánov čakajú pred obchodom,“ opisuje pravidelne sa opakujúcu situáciu miestny. Dodáva, že staršiemu mužovi, ktorý býva pri obchode, zrejme praskli nervy.

Nie je jasné, koľkokrát Gejza N. vystrelil z pištole. Miestni hovoria, že strieľal iba po psovi, ktorý práve prebiehal cez cestu. Rómovia však tvrdia, že ich ohrozoval. „Išli sme zo školy a on strieľal. Asi šesť-, sedemkrát. Mieril aj smerom na nás,“ hovorí Alica Banyak. To ona nakrútila video so streľbou, ktoré sa neskôr objavilo na sociálnej sieti.

Ešte aj na druhý deň psík behal po obci bez vôdzky. Od víkendu sa vraj pohybuje iba v osade. Ale opäť navoľno. Majiteľkou fenky by mala byť Judita K., ktorá sa však k incidentu odmietla vyjadriť. Jej manžel nám po maďarsky vysvetľoval, že dôchodca strieľal po psovi bez toho, aby vysvetlil, prečo to vlastne robí. Neodpovedal na otázku, či si ako majitelia plnia povinnosti, ktoré sa týkajú vlastníctva psa, a či platia miestne dane.

Samotný Gejza N. sa nechcel k situácii vyjadriť s tým, že nerozumie po slovensky. Prípad vyšetruje trnavská polícia. „Môžeme potvrdiť, že prípadom sa zaoberajú policajti Obvodného oddelenia vo Veľkom Mederi. Minulý týždeň 29. marca prijali oznámenie pre podozrenie z priestupku proti verejnému poriadku. Poverený policajt vykonáva úkony k prevereniu udalosti a k podaniu vysvetlenia zo strany staršieho muža. Bližšie informácie budeme môcť poskytnúť po vykonaní objasňovania priestupku,“ povedala hovorkyňa trnavskej polície Mária Linkešová.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Dunajská Streda #streľba