V Košiciach si budú môcť požičiavať až tisícku bicyklov

Spustenia verejného zdieľania bicyklov, bikesharingu, sa konečne dočkajú aj Košičania. V meste už funguje carsharing, teda požičiavanie áut, na bicykloch sa zatiaľ mohli voziť len napríklad v Bratislave alebo Žiline.

03.04.2019 11:37
bikesharing Foto:
Aj v Košiciach si budú môcť požičiavať bicykle.
debata

Testovanie bikesharingu sa začne v najbližších dňoch. Najskôr budú mať bicykle k dispozícii zamestnanci firmy Antik, ktorá službu prevádzkuje. Potom sa zapoja obyvatelia sídliska Nad jazerom.

Bicykle bude sledovať satelit

"S označením ,Testovacia prevádzka' tam bude umiestnených približne sto bicyklov,“ spresnil Peter Blaas z Antiku. Ostrá prevádzka by mala odštartovať v máji a postupne sa do košických ulíc dostane až tisíc bicyklov, ktoré budú určené najmä na pravidelné cesty do práce, školy či za zábavou v rámci celého mesta.

„Celý systém prevádzky bude plne automatizovaný. Klient sa zaregistruje prostredníctvom aplikácie, nájde si voľný bicykel na mape a zaplatí.

Všetky bicykle sú nonstop satelitne monitorované a prepojené s centrálou prostredníctvom mobilnej siete. Bikesharing softvér bol kompletne vyvinutý interne v našom vývojovom laboratóriu v Košiciach,“ doplnil Blaas.

Skúsenosti z Bratislavy

Služba zdieľaných bicyklov v Bratislave vstupuje do novej sezóny. Jeho prevádzkovatelia tvrdia, že odstránili problémy z minuloročnej testovacej prevádzky a sľubujú väčší počet bicyklov i spustenie mobilnej aplikácie.

Zároveň predstavili nový cenník. Ponuka platná od začiatku apríla zahŕňa programy pre dlhodobé aj krátkodobé využitie služby a rovnako myslí aj na študentov, mladých ľudí i učiteľov.

Do systému sa od začiatku služby v septembri 2018 registrovalo viac než 41-tisíc užívateľov, ktorí spolu spravili viac ako 220-tisíc jázd. Už začiatkom marca sa začalo aj s postupným zvyšovaním počtu bicyklov v uliciach Bratislavy. K dispozícii ich vtedy bolo 250 a ich počet sa naďalej zvyšuje. V priebehu apríla bude k dispozícii flotila s približne 400 dvojkolesovými strojmi. Bikesharing spustilo aj mesto Žilina, na 20 stanovištiach ponúka 120 bicyklov. Dokovacie stanice sú rozmiestnené prevažne v centre a širšom centre mesta, aby pokryli dôležité dopravné uzly.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #bikesharing #zdieľané bicykle